Platform over beton en staal in de bouw
Mobiele portaalkraan opnieuw uitgevonden
De Straddle Carrier is in de basis een mobiele portaalkraan, maar volledig op maat geconfigureerd voor het hanteren van fragiele, betonnen funderingspalen.

Mobiele portaalkraan opnieuw uitgevonden

De bestaande bovenloopkraan reikte echter niet tot het nieuwe terrein. Er werd gezocht naar een flexibele oplossing en die is gevonden in de vorm van een Straddle Carrier van Mabo BeNeLux. In de basis een mobiele portaalkraan, maar volledig op maat geconfigureerd voor het hanteren van fragiele, betonnen funderingspalen.

Specifiek voor Lodewikus Beton werd een constructie bedacht waarbij de vier vorken op een telescopisch frame hydraulisch roteren en de armen in- en uitschuiven, zodat de palen altijd op de juiste punten opgepakt kunnen worden.

De Straddle Carrier is niet heel onbekend met betonelementen. Hij wordt, weliswaar in afwijkende configuraties, al door verschillende betonbedrijven in de Benelux en de rest van de wereld ingezet. Ook de plantmanager van Lodewikus Beton was reeds bekend met het concept. Maar een specifiek exemplaar voor het hanteren van funderingspalen, bestond nog niet. Jan Vervloet van Lodewikus Beton: “Voor de uitbreiding van ons tasveld hebben we verschillende concepten naast elkaar gezet, waaronder een bovenloopkraan, een shovel of heftruck. De Straddle Carrier sluit echter het beste aan bij onze behoeften, met behoud van zoveel mogelijk flexibiliteit.”

Bij de Straddle Carrier ligt de last in het hart van de machine, wat zorgt voor een lager eigen gewicht.

Hydraulisch roterende vorken

Het concept van de Straddle Carrier bestaat sinds 2008. De mobiele portaalkraan is in eerste instantie ontwikkeld om containers te laden en lossen. Door het modulaire karakter van het concept is de machine tot veel meer in staat. Hij biedt voor veel bedrijven ontzettend veel vrijheid in transport van lange en zware ladingen. De machine die bij Lodewikus is gestationeerd, is volledig aangepast aan de behoefte om fragiele betonnen funderingspalen te hanteren. Specifiek voor Lodewikus Beton werd een constructie bedacht waarbij de vier vorken op een telescopisch frame hydraulisch roteren en de armen in- en uitschuiven, zodat de palen altijd op de juiste punten opgepakt kunnen worden om breuk te voorkomen. Door de specifieke opbouw en de plaatsing van de cabine heeft de chauffeur altijd optimaal zicht op de last en de vorken, met dank ook aan de nodige camera’s. De machine is bovendien bedienbaar via remote control.

Het 3-wielsconcept maakt de carrier enorm wendbaar.

Enorm wendbaar

Lodewikus heeft intussen al de nodige ervaring opgebouwd met de Straddle Carrier. “In het begin was het natuurlijk even wennen, maar de machine bevalt uitstekend en heeft zijn meerwaarde al ruimschoots bewezen”, zegt Vervloet. “Het 3-wielsconcept maakt de carrier enorm wendbaar. We gebruiken de machine overigens niet alleen op het tasveld, maar ook om vrachtwagens te laden en lossen. Dankzij een capaciteit van 40 ton kunnen we in één keer een complete ‘order picken’.” Het mooie aan deze machine is bovendien de relatief lage wieldruk voor het te heffen materieel. Bij een heftruck ligt de last voor de machine, waardoor je een zwaar contragewicht moet toepassen. Bij de Straddle Carrier ligt de last in het hart van de machine, wat zorgt voor een lager eigen gewicht.

Lodewikus was de eerste palenfabrikant in Europa die gebruikmaakt van een Straddle Carrier.

Lodewikus was de eerste palenfabrikant in Europa die gebruikmaakt van een Straddle Carrier. De machine is dan ook in nauwe samenwerking ontwikkeld. “Mabo BeNeLux heeft echt geluisterd naar onze wensen en zich verdiept in onze business. We hebben echt het gevoel dat we samen de machine hebben ontwikkeld. Zelfs bij de afname van de machine was er nog ruimte voor kleine aanpassingen. Kortom, een prettige samenwerking, die mogelijk een vervolgt krijgt”, verklapt Vervloet tot besluit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details