Platform over beton en staal in de bouw
Modulair bouwen, permanente kwaliteit

Modulair bouwen, permanente kwaliteit

De voordelen van modulair bouwen worden meer en meer erkend in de van oudsher traditioneel ingestelde bouwwereld. Modulair bouwen betekent een permanente kwaliteit, een hoge snelheid én levert aanzienlijke milieubesparingen op, onder meer dankzij een tot wel 50% lagere CO2-uitstoot. Een gesprek met Daan Kosterman, projectleider circulariteit bij Jan Snel, specialist in modulaire bouwconcepten.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Jan Snel

Modulair bouwen is de specialiteit van Jan Snel. Met de modules worden woningen, scholen, hotels, bedrijfsgebouwen en zelfs ‘medical buildings’ zoals permanente operatiekamers turnkey gerealiseerd. In hoog tempo worden op het terrein in Montfoort de modulaire modules gebouwd, een kwalificatie die het eindresultaat overigens tekort doet.

Grootschalige projecten

“De eerste grote stap naar grootschalige projecten is het project Ravel in Amsterdam van enkele jaren geleden”, zegt Kosterman. “In slechts elf maanden tijd hebben we een compleet nieuwe studentenhuisvesting voor 800 studenten gerealiseerd. Het modulaire complex heeft weliswaar een tijdelijke bestemming, maar voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit voor een permanente huisvesting. Een zeer efficiënte oplossing voor het woningtekort en een investering die snel rendement oplevert. Deze hoge bouwsnelheid laat Jan Snel keer op keer zien. Zo bouwden we in Utrecht 400 studentenwoningen in 25 weken, in Maastricht 252 studentenwoningen in 10 weken en realiseerden we al eerder binnen 13 weken een wooncomplex met maar liefst 141 woningen voor starters in Amsterdam. De geïndustrialiseerde manier van bouwen maakt dat we 30 tot 50% sneller zijn dan het traditionele bouwproces.”

Uniek concept

De modules van Jan Snel kenmerken zich door stalen frames, betonnen (!) vloeren en een standaard maatvoering van 6 bij 3 meter. “De betonvloer in onze modules maakt ons concept uniek”, weet Kosterman. “We maken daarbij gebruik van staalvezelbeton. Op de vloer wordt het stalen frame opgebouwd dat wordt ingevuld met HSB-wanden en -plafond. Afhankelijk van de bestemming kunnen we de modules volledig af-fabriek inrichten als complete studio, inclusief badkamer en keuken. Op locatie is het een kwestie van aansluiten en inhuizen. De eerste modules die we dertig jaar geleden hebben geproduceerd, zien er nog steeds goed uit. Onze modules hebben daarom een heel hoog hergebruikgehalte.”

LCA

In 2019 heeft Jan Snel de ambitie uitgesproken om op termijn de modules volledig circulair te produceren. “We zijn begonnen om alle processen in kaart te brengen”, legt Kosterman uit. “We gebruiken relatief veel staal, maar daar tegenover staat dat we bijna al onze modules terug innemen en hergebruiken. Neemt niet weg dat we met onze staalleveranciers in gesprek zijn over de herkomst van het staal. En zo bekijken we voor alle processen en materialen of er mogelijk interessantere alternatieven zijn, met dezelfde eigenschappen maar een lagere milieu-impact. Op basis van de huidige LCA’s hebben we een vergelijking gemaakt van een 6.000 m² groot gebouw voor 200 studenten, gebouwd uit modulaire modules en traditionele bouw. Wat blijkt? Modulaire bouw bespaart tot wel 50% aan CO2. Dat is grotendeels te danken aan de slankere constructie en enorm lichte betonvloeren.”

Modulair bouwen brengt dus grote voordelen met zich mee. “We bouwen altijd onder geconditioneerde omstandigheden en het proces is gestandaardiseerd. Dat zorgt voor snelheid en een permanent zeer hoge kwaliteit.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details