Platform over beton en staal in de bouw
<strong>Modulaire kantoorunits</strong> op dak van een fabriekshal: <strong>dubbel functiegebruik</strong> van een pand
Vooraanzicht van het kantoor van Brouwer groep in Zeewolde.

Modulaire kantoorunits op dak van een fabriekshal: dubbel functiegebruik van een pand

Buro De Haan streeft naar maximale efficiëntie in elke stap van het bouwproces, door een unieke combinatie van innovatieve technieken, kennis en automatisering. Voor uitdagingen op het gebied van klimaat- en milieudoelstellingen binnen de bouw draait Buro De Haan haar hand niet om. Daarvan getuigt ook haar bedrijfsmissie: Beter Bouwen. Iedere dag staat bij Buro De Haan de vraag weer centraal: hoe kan er beter, sneller of goedkoper gebouwd worden, afhankelijk van het type opdracht?

Overvieuw Brouwer groep Zeewolde met op het dak de modulaire units.

Een in het oog springend en zeer uniek project dat Buro de Haan eind 2020 ontworpen en geëngineerd heeft, is het project Brouwer Flexibele ruimtes te Zeewolde. Dit project heeft de ambitie om het beste ‘mass customization’ productiebedrijf in de bouw te worden.

Flexibel indeelbaar

Arno Hokse, bouwprocesmanager van Buro De Haan, licht het project Brouwer enthousiast toe: “De opdrachtgever wenste een maximale flexibele indeelbaarheid van de fabriekshal voor nu en in de toekomst. Samen met de opdrachtgever kwamen wij tot een ideaal ontwerp: een productiehal voor de productielijnen inclusief een kantoorpand aan de voorzijde. Het ontwerp van de fabriekshal was snel opgezet, maar de uitdaging zat in de grote overspanningen die we daar gerealiseerd hebben. De opdrachtgever had als wens om drie hallen naast elkaar te realiseren, met een vrije overspanning zodat het productieproces daarop ingericht kan worden. Maar ook rekening houdend met het draagvermogen van de vloer en constructie voor de machines én de machines zelf. De productiehal is hierdoor flexibel indeelbaar.”

Doorsnede fabriekshal en kantoor Brouwer groep.


Wat dit project naast die overspanning zo markant maakt, is dat het kantoor (bestaande uit modulaire geprefabriceerde units) aan de voorzijde gesitueerd is én dat een deel van het kantoor op het dak van de fabriekshal is gebouwd, in combinatie met een stuk ontspanning in de vorm van een daktuin. “De constructie is zodanig gebouwd dat, mocht er in de toekomst uitbreiding gewenst zijn, er met gemak een aantal units bij opgezet kan worden. Het behoeft geen uitleg dat ruimte schaars en kostbaar is. Op deze manier wordt het dak op een zeer functionele manier gebruikt. Aangezien de afdelingen architectuur, constructie en engineering allemaal bij Buro De Haan zijn ondergebracht, zijn wij in staat geweest om hier op een mooie manier invulling aan te geven en de bouw te bewerkstelligen naar wensen van de opdrachtgever.”

Virtuele modellen

“Vanaf het moment dat het ontwerp op hoofdlijnen gereed was, deed de procesinrichting haar intrede”, vervolgt Hokse. “Zowel tijdens de voorbereidings- als uitvoeringsfase ben je als bureau continu bezig om de inrichting zo effectief en efficiënt mogelijk te optimaliseren en realiseren, naar volledige tevredenheid c.q. wensen van de klant. Daarbij maken wij continu gebruik van virtuele modellen om zo de klant op voorhand inzicht te geven in posities en mogelijkheden met betrekking tot machines, productiestraten en technische installaties. Via de virtuele beleving heeft de klant de inrichting van de hal maar ook de logistieke bewegingen binnen en buiten op voorhand kunnen vormgeven tot een werkbaar proces.”

Duurzaamheid en circulariteit

De overheid stelt steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Buro De Haan draagt het certificaat GPR-expert. GPR is gebaseerd op de vijf pijlers Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. “Met de bouw van elk project houden wij rekening met deze vijf pijlers. Zo leveren wij een bijdrage en voldoen wij aan de topics duurzaamheid en circulariteit, rekening houdend met de wensen en het budget van de opdrachtgever. Dit sluit nauw aan bij onze missie ‘Beter Bouwen’ en de bewustwording om duurzaam om te gaan met materialen. Project Brouwer voldoet op alle fronten aan deze vereiste topics.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details