Platform over beton en staal in de bouw
Modulaire onderbouwsystemen voor zonneparken

Modulaire onderbouwsystemen voor zonneparken

In de energietransitie nemen zonnepanelen een belangrijke plaats in. Behalve installaties op daken, worden er ook steeds meer zonneparken aangelegd, zowel op land als op water. Voestalpine Sadef is marktleider in de Benelux voor wat betreft de stalen onderbouwsystemen van deze pv-installaties en heeft voor diverse toepassingen een gestandaardiseerde oplossing. De firma is onder meer gekend als toeleverancier voor de onderbouwconstructie van het grootste zonnepark van Nederland in Goeree-Overflakkee.

DCIM/100MEDIA/DJI_0548.JPG

Voestalpine is een Oostenrijkse staalproducent, is wereldwijd actief en heeft drie vestigingen in de Benelux die staalproducten leveren voor de bouw, automotive en solar, evenals profielen op maat voor allerhande toepassingen. Voestalpine Sadef in Gits (B) produceert koudgewalste stalen profielen op maar liefst 35 profileerlijnen. “Wij leveren stalen profielen als open sectie of als buisprofiel, licht en montagevriendelijk en desgewenst met poederlak als eindlaag”, zegt Henk Poleyn, Commercial Manager Solar van voestalpine Sadef. “Eén van onze specialisaties is de productie van modulaire onderbouwsystemen voor zonnepanelen.”

Gestandaardiseerde oplossingen

Voor kleine en middelgrote solarinstallaties heeft Sadef een drietal gestandaardiseerde systeemoplossingen ontwikkeld die ze uit voorraad leveren; FlexRoof, FlexPark en FlexField. Henk Poleyn geeft tekst en uitleg: “Onder FlexRoof verstaan we een pre-geëngineerde solarstructuur gemaakt uit stalen profielen voor platte daken met verdeelde ballast. Dit systeem is geschikt voor platte of licht hellende daken, zowel voor een zuid- als oost/west-opstelling. Het systeem heeft een geringe dilatatie en een perfecte water- en sneeuwdrainage. FlexPark is eveneens een pre-geëngineerde solarstructuur maar dan om snel carports op te kunnen bouwen. Als basis dienen prefab funderingen met een ‘meccano’-pakket van standaard Sadef-bouwprofielen. Tot slot verstaan we onder FlexField standaard oplossingen voor kleine grondprojecten tot duizend panelen. De tafels kunnen telkens tien, achttien of vierentwintig modules dragen met een aanpasbare hellingsgraad van 15 tot 35 graden. Er zijn verschillende types modules mogelijk. Voor deze structuur is een beperkt aantal componenten nodig waardoor een korte levertermijn wordt gegarandeerd.”

DCIM/100MEDIA/DJI_0435.JPG

50 MW zonnepark

Naast de gestandaardiseerde oplossingen is Sadef ook gespecialiseerd in grote vrijeveldsystemen. “We zijn gekend als toeleverancier van grote zonneparken”, zegt Henk Poleyn. “Zo heeft onze engineeringsafdeling in Gits de onderbouwconstructie ontwikkeld voor het grootste zonnepark in Nederland. Het zonnepark in Goeree-Overflakkee telt straks 170.000 panelen die gezamenlijk 50 MW aan elektriciteit leveren. Grootste uitdaging zat hem in de onstabiele, kleiachtige ondergrond, alsmede de korte montagetijd. Dankzij onze unieke onderbouwconstructie met FastSlide-rails bedroeg de montagetijd slechts drie maanden. In dat korte tijdsbestek is er in totaal 3.000 ton aan staal verwerkt. Of het nu om een systeemoplossing gaat of een uniek project zoals in Goeree-Overflakkee, wij bieden met onze koudgerolde staalprofielen altijd een efficiënte basis voor de transitie naar een duurzamere samenleving.”  

Tekst | Roel van Gils   Beeld | voestalpine Sadef nv
Uitgelichte afbeelding: 
Voestalpine Sadef heeft de onderbouwconstructie ontwikkeld voor het grootste zonnepark in Nederland in Goeree-Overflakkee.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details