Platform over beton en staal in de bouw
Monitoring voor een duurzaam beheer van betonconstructies
Sensoren voor het opvolgen van de integriteit van beton aangebracht in een keerwand net voor het storten van het beton. Referentie-electrode (onder), ER corrosieprobe (midden) en IntegriZen-elektrode (boven). (Bron: Zensor)

Monitoring voor een duurzaam beheer van betonconstructies

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw zijn veel betonconstructies gebouwd, veelal ontworpen voor een levensduur van 50 jaar. Deze constructies beginnen nu langzamerhand verouderingsverschijnselen te vertonen. Voor bijvoorbeeld infrastructurele kunstwerken kan de impact en gevolgschade groot zijn als niet tijdig wordt ingegrepen. Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) pleit daarom voor een duurzaam beheer van betonconstructies waarin een belangrijke rol is weggelegd voor monitoringtools.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | WTCB

“Het op de hoogte zijn van de actuele toestand van een betonconstructie betekent dat je beter en sneller kunt ingrijpen als er afwijkingen worden waargenomen”, zegt Bram Dooms, Adjunct labohoofd Betontechnologie bij het WTCB. “Het gaat dan veelal om afwijkingen die van buitenaf (nog) niet zichtbaar zijn. Op die manier kun je sneller en eenvoudiger eventuele reparaties uitvoeren, met minder kosten en minder hinder. We leven vandaag echter in een economische realiteit waarin geen geld wordt uitgegeven, mits het niet heel dringend is. Bij betonschade wordt helaas meestal te lang gewacht met als resultaat dat de gevolgschade eigenlijk veel groter is. Monitoringtools kunnen dat tij keren.”

Opmeten van volumes m.b.v. een reeks foto’s en fotogrammetrie.

MIT Cambridge

Uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge – één van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld – blijkt dat de kosten van monitoring van bijvoorbeeld een brug niet opwegen tegen de uiteindelijke gevolgschade, vervolgt Dooms. “Door gebruik te maken van monitoringtools wordt eventuele schade veel sneller opgemerkt en zijn de herstellingskosten en hinder vele malen kleiner. Het bewijs dat monitoring wel degelijk nut heeft. Het drama met de Morandi-brug in Genua had op die manier voorkomen kunnen worden. Datzelfde geldt voor de vallende brokstukken in de verschillende tunnels in België, zoals de Rogiertunnel en Leopold II-tunnel. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden waarbij monitoring zeker in de infrasector van grote meerwaarde kan zijn.”

Optische vezeltechnologie

Er is intussen al een grote verscheidenheid aan innovatieve monitoringtechnieken op de markt beschikbaar om op afstand de schadetoestand van de constructies op te volgen en onder andere vervormingen, trillingen, spanningen en omgevingsomstandigheden op te meten. Maar ook om de duurzaamheid van uitgevoerde betonherstellingen te controleren. Dooms geeft enkele voorbeelden: “Met optische vezeltechnologie kunnen op zeer nauwkeurige wijze vervormingen of temperatuurschommelingen worden opgemerkt en opgevolgd. Dat gebeurt allemaal volledig geautomatiseerd waarbij een melding wordt gegenereerd als een drempelwaarde wordt overschreden. Een andere toepassing is kathodische bescherming, waarbij door middel van elektrische stroom het corroderen van wapening in beton wordt vermeden. De werking heeft zich reeds bewezen. Met referentie-elektrodes wordt gecontroleerd of de beschermende werking ook functioneert.”

Met een fijne optische vezelkabel kunnen op tientallen tot duizenden locaties langsheen de kabel rek en temperatuur opgemeten worden.

En zo zijn er nog veel meer monitoringstechnieken op de markt verkrijgbaar, waarbij zelfs een rol is weggelegd voor satellieten en drones. “Met een drone, voorzien van specialistische apparatuur, kunnen betonconstructies heel nauwkeurig in 3D worden opgemeten en gescand op betonschade, ook op moeilijk bereikbare locaties. Een handig hulpmiddel voor diagnosestelling. Kortom, genoeg mogelijkheden om betonschade in de kiem te smoren.”

Het WTCB organiseerde in samenwerking met het VCB en FEREB onlangs een webinar rond het duurzaam beheer van betonconstructies. Daarbij wordt onder andere ingegaan op de verschillende monitoringstechnieken. Via de website is het webinar terug te kijken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details