Mortelschroefmethode funderingstechniek
01:07
14-07-2017

‘Mortelschroefmethode wint terrein als funderingstechniek’

De gebouwde omgeving wordt steeds intensiever gebruikt, en daarmee stijgt de vraag naar geluidsarme en trillingsvrije funderingsmethoden. De mortelschroefmethode wint daardoor aan populariteit – zeker binnenstedelijk. Specialist Altenburg Funderingstechniek kan in de diameter 300-600 millimeter tot 21 meter diepte boren, met eigen machines en beheerst daardoor een groot deel van de markt, aldus accountmanager Rudy Bosma.

Mortelschroefpalen, ook wel avegaarpalen genoemd, worden in de grond gevormd; het paalsysteem is trillingsvrij en geluidsarm. Eerst wordt een boor met een holle kern in de grond geschroefd. Deze holle ‘avegaar’ wordt vervolgens onder druk volgepompt met beton en met een constante snelheid omhoog getrokken. De paalschacht vult zich hierdoor gelijkmatig met beton, waarna de paal op werkniveau wordt afgestort. De grond die tijdens dit proces omhoog komt, wordt door een eigen minikraan afgevoerd. “Een kostenefficiënt proces”, zegt Bosma, “en met de genoemde eigenschappen daardoor groeiend in populariteit. Wij beschikken over drie van deze boorstellingen, waarmee wij in Nederland en Duitsland opereren. De methode is bijvoorbeeld zeer geschikt voor harde grondlagen zoals die in Noord-Nederland, waar vanwege aardbevingsgevaar vaak tot op grote diepte moet worden geboord.”

Nieuwe boorstelling
De laatste aanwinst is de Woltman 5525. Deze boorstelling voldoet aan de nieuwste milieueisen, zoals de TIER 4 emissienorm – een Europese richtlijn voor industriemotoren. “De Woltman 5525 kan met zijn nieuw ontworpen procedé veiliger en sneller produceren en is tevens geschikt voor het werken in verontreinigde grond. De sterke boormotor maakt de machine in staat te werken op locaties met zware grondsoorten, zoals hierboven genoemd.” Het specialisme van Altenburg Funderingstechniek wordt vanwege de veelzijdigheid steeds vaker ingezet, zegt Bosma. “Het traditionele heien is in het dichtbevolkte Nederland niet overal meer de geëigende methode, vanwege de geluids- en trillingsbelasting. Daarnaast neemt de mortelschroefmethode minder ruimte in beslag en is het veiliger voor de omgeving. Als organisatie leveren wij altijd toegevoegde waarde in de vorm van advies en service. In de huidige markt spelen zowel kwaliteit, veiligheid als een strakke planning een belangrijke rol, en hier spelen wij dan ook op in.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure     Beeld: Altenburg Funderingstechniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Drukpaal trillingvrij prefabjpgCRUX Engineering bv omgeving