Platform over beton en staal in de bouw
Naar een eenduidige ‘groene’ certificering in de betonsector
Beton hoort bij het hedendaags stadsbeeld.

Naar een eenduidige ‘groene’ certificering in de betonsector

Met haar CSC-label erkent ze bedrijven die een bijzondere aandacht aan de dag leggen voor sociaal en duurzaam ondernemen op elk vlak. Niet enkel fabrikanten van stortbeton en/of (prefab) betonelementen komen hiervoor in aanmerking, maar ook de leveranciers van grondstoffen worden hierbij betrokken. In Nederland hebben intussen ruim 160 bedrijven het CSC-label bekomen. België, dat later begonnen is, ligt nog iets achter, maar heeft ondertussen een sterke inhaalbeweging ingezet.

Productiesite voor stortbeton.

4 haalbare niveaus

In België wordt het CSC-label gepromoot door Fedbeton, de sectororganisatie voor ondernemingen actief in de productie, het vervoer en het pompen van stortklaar beton.De certificering zélf gebeurt door onafhankelijke partijen en auditors zoals SGS en KIWA. Er zijn 4 niveaus haalbaar, volgens de vastgestelde resultaten: Brons, Zilver, Goud en Platinum. Belangrijk is dat bij het toekennen van de labels niet enkel naar de milieuprestaties van de producten wordt gekeken, maar ook naar de manier waarop de bedrijven omgaan met hun eigen medewerkers, met klanten en met de bewoners in de buurt. Dit sociaal-maatschappelijk luik is zeer belangrijk bij de toekenning.

Gehanteerde criteria

Het hoeft geen verder betoog dat beton, wereldwijd veruit het meest gebruikte bouwmateriaal, op zich een uitermate duurzaam product is. Verder is beton zo populair door zijn intrinsieke kwaliteiten als daar zijn: brandveiligheid, thermische inertie, lokale beschikbaarheid en vormvrijheid. Het is in essentie een bouwmateriaal met een lage ecologische footprint. Bij het toekennen van het CSC-label wordt echter verder gekeken. In de hele productieketen bijvoorbeeld checkt men de mate waarin aandacht wordt besteed aan het beperken van luchtvervuiling, het verbeteren van de luchtkwaliteit, de CO2-uitstoot en de beperking van het waterverbruik.

Quai de Sambre, betontoepassing in Granuroc.

Steeds meer steun, ook vanuit de overheid

Bert De Schrijver, Technical Advisor bij Fedbeton: “Op grote schaal wordt de CSC-certificering wereldwijd meer en meer erkend. Ook BREEAM onderstreept het belang van het label en kent in zijn beoordeling maar liefst 7 punten toe aan het Platinum label. Op kleinere schaal in België erkennen het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en de Vlaamse Overheid het CSC-label als bijzonder waardevol. Omdat wereldwijd nog andere certificaten in dit segment bestaan, valt het moeilijk te voorspellen of het CSC-label, naar analogie met het FSC-label, ooit verplicht zal worden bij openbare aanbestedingen maar het is alvast iets waar we in de verdere toekomst graag onze schouders onder zetten.”

Quai de Sambre, betontoepassing in Granuroc.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met de promotie van het CSC-label wil Fedbeton inspelen op de toenemende vraag naar transparantie in en informatie over de sociale en milieuprestaties van bouwmaterialen. Ook belangrijk hierbij is het bieden van toegevoegde waarde aan klanten die meewerken aan projecten gericht op Green Building rating Systems. Via initiatieven als CSC kunnen ook de ‘best practices’ in de sector onder de aandacht gebracht worden van een breder publiek, net als de hoge normen die de sector hanteert.

Afsluitend kunnen we stellen dat CSC een waardevol label heeft ontwikkeld dat enkel door onafhankelijke certificatie-instellingen wordt afgeleverd. CSC is wereldwijd van toepassing en wordt gesteund door tal van overheden en NGO’s, waardoor de geloofwaardigheid van het systeem alleen maar wordt bevestigd. Het behalen van het label is de erkenning van een duurzame bedrijfsvoering, alsook een versterking van het merk én de reputatie van de betrokken bedrijven.   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details