Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Nanchang Waves Community Centre is gebouwd van glasvezel gewapend beton

DSC02396_0001_0001

Tekst | Aalborg Portland

Beeld | Aalborg Portland

24 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het Nordic Office of Architecture uit Oslo, Noorwegen, is de ontwerper van het onlangs voltooide multifunctionele complex in de Chinese stad Nanchang, in de provincie Jiangxi. Het ontwerp van ‘Nanchang Waves’ was geïnspireerd door het omliggende moeras. Het 5,844 m2 grote complex ligt op de grens van het Elephant Lake Wetlands Park en biedt een verbluffend ruimtelijke ervaring waarbij de vormen van het gebouw en het omliggend landschap bijna naadloos in elkaar overgaan. De door een dubbele helix gevormde toren is het voornaamste 3D-element van het ontwerp en biedt de bezoekers een 360 graden uitzicht over de lengte van het meanderend gebouw.

Het concept voor Nanchang Waves is afgeleid van het omliggend moerassig landschap. Vanaf een afstand kan het complex zelfs makkelijk worden aangezien als een groot waterpark. De gekromde wandelpaden lijken op een kronkelende rivier en de contouren van het aangrenzend meer komen terug in de ‘kabbelende’ architectuur.

Een constructie met uitdagende vormen

De perifere stalen draagconstructie heeft een unieke vorm die bestaat uit een serie van gekromde en gedraaide stalen onderdelen. De buitenste vliesgevel bestaat uit een aantal willekeurig gebogen GGB-panelen (Glasvezel Gewapend Beton). BeiILiDa New Material System Engineering heeft als producent van de GGB-panelen voor dit project in de afgelopen paar jaar al een aantal innovatieve en gepatenteerde GGB-producten en montagesystemen ontwikkeld en toegepast bij vergelijkbare geometrisch ingewikkelde projecten. De prefab betonproducent bedacht oplossingen die in staat zijn om elke moeilijkheid te overwinnen en aan elke eis te voldoen. Voor de hyperbolische GGB-gevelbekledingen is een constructietechnologie ontwikkeld om een zeer nauwkeurige, volledig beveiligde en speciaal gevormde GGB-gevelbekleding te maken, die kan worden aangepast en/of verwijderd. De toepassing van BIM-technologie heeft het mogelijk gemaakt om de ontwerp-, productie-, installatie- en onderhoudsgegevens te delen met andere betrokken partijen.

De kracht van wit cement

Aalborg White 52.5 cement, geproduceerd door de Cementir fabriek in de stad Anqing, is het wit cement dat gebruikt is bij de productie van de GGB-producten van dit project. Omdat het wit cement over een extreem hoge mate van puurheid en stabiliteit beschikt, gebruiken producenten van GGB-producten wit cement graag in hun eindproducten. De hoge mate van puurheid en stabiliteit is dé oplossing voor alle gekleurde betonproducten. Zelfs bij architectonische producten die grijs cement als basis hebben, wordt wit cement gebruikt om een egale oppervlakte kleur te behalen. De chemische stabiliteit van het wit cement is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct.   

Bouwinfo

Architect
Architecture Nordic Office of Architecture, Oslo, Noorwegen

Constructeur
Rambøll Gruppe  A/S, Kopenhagen, Denemarken

Glasvezel gewapend beton
BeiLiDa New Material System Engineering co. Ltd., Nanjing, China

AALBORG WHITE® CEMENT
Aalborg Portland Co., Ltd., Anqing, China

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mark de Lau

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details