Nationale Staalbouwdag 2018
02:03
24-09-2018

Nationale Staalbouwdag 2018 | Eeuw(ig) bouwen met staal

De Nationale Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent van Bouwen met Staal voor de Nederlandse (staal)bouw. De dag trekt elk jaar zo’n 1.500 bezoekers, werkzaam bij architecten- en ingenieursbureaus, bouwondernemingen, staalconstructiebedrijven, onderwijs- en onderzoek­s­instellingen, overheden en de diverse bedrijven die toeleveren aan staalontwerpers en -bouwers. Ruim zestig van deze toeleverende bedrijven – actief in bijvoorbeeld ontwerp- en productie­automatisering, conserveren, brandwerende coatings, verbindingen, staalprofielen en gevel- en dakmaterialen zijn tevens vertegenwoordigd op de vakbeurs van de Nationale Staalbouwdag.      

Nationale Staalbouwdag 2018OV Terminal Utrecht (Beeld: Rindert van der Toren).

Wereld van Staal in IJmuiden
Dit jaar organiseert Bouwen met Staal de Nationale Staalbouwdag op woensdag 3 oktober, op een bijzondere locatie: de ‘Wereld van Staal’ van Tata Steel in IJmuiden. Op dit feestterrein viert de staalonderneming haar 100-jarig bestaan met een serie festiviteiten. Na de officiële opening door koning Willem Alexander, donderdag 20 september, volgen onder meer Het Feest van de Eeuw (22 september), de Gepensioneerden Dag (24 september), de Burendag (30 september) én op 3 oktober de Nationale Staalbouwdag.

Nationale Staalbouwdag 2018OV Terminal Utrecht (Beeld: Rindert van der Toren).

Trends en ontwikkelingen in staal
Op ‘100 jaar Staal in de IJmond’ haakt de Nationale Staalbouwdag 2018 in met het motto ‘Eeuw(ig) bouwen met staal’. Het dagprogramma zal dan ook zeker stilstaan bij de mijlpalen in de geschiedenis van de vaderlandse staalproductie. Maar voorop staan – zoals op elke staalbouwdag – de huidige en verwachte trends en ontwikkelingen in het ontwerpen en bouwen met staal.

Naast de vakbeurs biedt de Nationale Staalbouwdag speciaal voor architecten een ochtendseminar over innovaties in stalen gevels en daken. Studenten bouwkunde en civiele techniek – jaarlijks zo’n 300 in getal – krijgen een apart, dagvullend programma voorgeschoteld met een excursie naar de nieuwe zeesluis IJmuiden, de uitreiking van de StudentenSTAALprijs 2018 en een workshop rond 3D-printen van staal.

Voor álle bezoekers is er de Tata Steel Tour, een guided bustour langs de verschillende productiefaciliteiten in IJmuiden waaronder de oxystaal­fabrieken en de dompelverzinklijnen. Misschien wel het hoogtepunt van de tour is de rondleiding door de imposante, 1,5 km lange warmbandwalserij waar plakken staal onder hoge temperaturen worden uitgewalst tot dunne staalplaat voor toepassing in auto’s, witgoed, verpakkingen en in de bouw.

Nationale Staalbouwdag 2018Warmbandwalserij Tata Steel, IJmuiden (Beeld: Tata Steel/Rob van Esch).

Lezingen en discussie
De Nationale Staalbouwdag is compleet met het plenaire congres. Op het congresprogramma staat onder meer de paneldiscussie ‘Gestaalde samenwerking’. Tijdens deze discussie gaan zes prominenten uit de Nederlandse bouw, waaronder Age Vermeer (directeur Dura Vermeer, Divisie Infra), Frits Evenblij (algemeen directeur ASK Romein) en Michèle Blom (directeur-generaal Rijkswaterstaat) met elkaar in de debat over de mogelijkheden om de samenwerking bij (staal)bouwprojecten (nog) effectiever te maken.

De congreslezingen zijn gewijd aan twee recente, tot de verbeelding sprekende staalbouwprojecten van eigen bodem: UtARK, de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam Rijnkanaal bij Leidsche Rijn, Utrecht en de nieuwe OV-terminal van Utrecht Centraal.

Nationale Staalbouwdag 2018Spoorbrug UtARK, Utrecht (Beeld: Rindert van der Toren).

Nationale Staalprijs 2018
Sluitstuk van het congres is de bekendmaking van de winnaars van de Nationale Staalprijs 2018. Aan deze tweejaarlijkse prijs van Bouwen met Staal doen ditmaal 108 staalbouwprojecten mee, verdeeld over de
categorieën utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen.

Uit deze collectie heeft de vakjury, onder voorzitterschap van architect Janneke Bierman (Bierman Henket architecten) in totaal 17 projecten geselecteerd voor een nominatie. Tijdens de Nationale Staalbouwdag worden de genomineerden per categorie gepresenteerd en daarna de categoriewinnaar bekend gemaakt. Het overzicht van de genomineerden per deelnamecategorie vindt u op www.nationalestaalprijs.nl onder ‘nominaties’.

Voor het volledige programma, bezoekersinformatie en het inschrijf­formulier voor gratis bezoek aan de Nationale Staalbouwdag, zie www.staalbouwdag.nl

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | Rindert van der Toren – Rob van Esch
Uitgelichte afbeelding: 
Spoorbrug UtARK, Utrecht (Beeld: Rindert van der Toren).

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

3D vakwerkkolommen