Swanenberg IJzer Groep
01:26
09-10-2018

Nederlands’ grootste voorraad­houder van staalproducten

Op de meer dan 60 hectare aan opslagterreinen verdeeld over vier locaties houdt Swanenberg IJzer Groep gemiddeld zo’n 175.000 ton aan voorraad. “We zijn daarmee verreweg Nederlands’ grootste voorraadhouder van staalproducten”, zegt directeur Toon Jochems. En die producten worden ingezet voor de meest uiteenlopende projecten, voornamelijk in de weg- en waterbouw.

Sinds 1962 is Swanenberg IJzer Groep hét adres voor ijzer- en staalproducten. De firma uit Schaijk – met nevenvestigingen in Spijk, Heusden en Beuningen – staat aan de basis van de meest omvangrijke projecten in de infra­sector, utiliteitsbouw en funderingstechnieken. Jochems: “We zijn gespecialiseerd in stalen buizen met grotere diameters, balkstaal, plaatstaal en rijplaten, zowel nieuw als gebruikt. Het materieel wordt voornamelijk ingezet voor tijdelijke en permanente constructies, zoals combiwanden, stempelconstructies voor bouwkuipen, hei-/boorpalen en horizontale doorpersingen.”

Swanenberg IJzer Groep

Aankoop-/terugkoopregeling
Swanenberg IJzer Groep hanteert een unieke aankoop-/terugkoopregeling. “We kunnen onze klanten bij verkoop van materialen een gegarandeerde terugkoopgarantie bieden”, stelt Jochems. “Dat maakt dat onze klanten de kosten ten aanzien van de staalproducten volledig kunnen fixeren. Een zorg minder. Tevens geven we met deze regeling invulling aan het begrip duurzaamheid in de bouw. Goederen die retour komen, worden al dan niet na een bepaalde aanpassing weer ingezet bij andere projecten. Zo hebben we voor de Willem-Alexandertunnel in de A2 bij Maastricht op basis van deze regeling ruim 12.000 ton aan gordingen en buisstempels geleverd ten behoeve van de complete afstempeling van de bouwkuip.” 

Swanenberg IJzer Groep

NEN-EN 10219
Volgens Jochems is in die aankoop-/terugkoopregeling sinds 2015 wel een keerpunt gekomen voor wat betreft de stalen buizen en balken “Met de introductie van de NEN-EN 10219 zijn er nieuwe eisen gesteld voor tijdelijke en permanente constructies ten aanzien van de traceerbaarheid en staalkwaliteit. Sindsdien leveren we ook nieuw geproduceerde stalen buizen conform CE-markering, uiteraard ook gewoon uit voorraad. Die focus heeft onze positie in de markt verder verstevigd en zelfs een extra verkoopkanaal opgeleverd. Zo leveren we stalen buizen ook aan de tussenhandel in Europa.” 

Swanenberg IJzer Groep
Parkeergarage Albert Cuyp Amsterdam.

Maatwerk
Volgens Jochems heeft Swanenberg IJzer Groep de laatste jaren ook fors geïnvesteerd in de mogelijkheden om het staal te bewerken. “We kunnen zagen, (slot)lassen, branden, stralen en conserveren. Klanten vraag steeds meer om kant-en-klare producten. We maken dan ook geregeld complete constructies die we desgewenst met eigen vervoer over weg en water op de bouwplaats afleveren. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in stalen rijplaten. We hebben enorme voorraden rijplaten die tot ver buiten onze landsgrenzen worden verhuurd. En niet alleen voor tijdelijke wegconstructies in de bouw en infra, maar steeds meer ook voor festivals en evenementen.”    

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Swanenberg IJzer Groep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Soundblox Green WallBuiten­hoofdbruggen