Platform over beton en staal in de bouw
Nederlandse softwareontwikkelaar schakelt door
“Wij gunnen elke staalbouwer of metaalconstructiebedrijf rust en inzicht”, aldus Niels Oudenaarden van Liemar.

Nederlandse softwareontwikkelaar schakelt door

De volgende stap in papierloos ondernemen

Het ERP-systeem van Liemar geeft projectmatig werkende bedrijven binnen de staalbouw en metaalconstructie inzicht in het bedrijf, hun projecten en hun werkzaamheden. Het consultancybedrijf met vestigingen in Nederland en België schakelt door en zet met nieuwe functionaliteiten zoals de Werkhuis-app de volgende stap in papierloos ondernemen voor nóg meer rendement.

De Werkhuis-app ondersteunt mensen op de werkvloer om informatie door te spelen naar LiemarX.

“Wij gunnen elke staalbouwer of metaalconstructiebedrijf rust en inzicht”, begint Niels Oudenaarden van Liemar. “Dat doen we in de basis met onze ERP-oplossing LiemarX, maar we leveren nog veel meer dan dat, vooral ook advies op het gebied van operationeel management. Zonder een visie, bedrijfskundig besef en kennis en ervaring uit de praktijk haal je niet het maximale uit een ERP-oplossing. Wij pakken bedrijven als het ware beet, analyseren de processen, besteden veel aandacht aan Lean werken en procesoptimalisatie en proberen op die manier gezamenlijk een bedrijf een stapje verder te brengen. Niet alleen bij een implementatie, maar ook in de periode daarna. Zo brengen we bedrijven in een modus van ‘continu verbeteren’ in plaats van altijd maar veranderen. Ook brengen we klanten desgewenst met elkaar in contact. Dat leidt niet zelden tot interessante kruisverbanden.”

Streven naar één oplossing

LiemarX ERP-software vormt de basis van de bedrijfsvoering. “We geloven niet in een model waarbij verschillende softwareoplossingen en pakketten aan elkaar zijn geknoopt”, benadrukt Oudenaarden. “Nee, dan moet je met teveel partijen schakelen en krijg je een systeem nooit optimaal werkend. Wat wij wel doen, is aan LiemarX een aantal modules koppelen voor het toevoegen van specifieke functionaliteiten zoals planning, werkvoorbereiding, factuurscanning, certificatenbeheer, enz. Het zijn modules die door onszelf specifiek zijn ontwikkeld voor LiemarX en daardoor naadloos op het systeem aansluiten. In het verleden werden deze taken allemaal op een desktop uitgevoerd, maar in het huidige digitale tijdperk worden de smartphone en tablet steeds belangrijker. Het biedt niet alleen kansen om mensen aan het einde van de keten (in de werkplaats of op de werf) informatie toe te sturen, maar juist ook om heel veel informatie terug te laten leveren. Er ligt een schat aan relevante stuurinformatie verborgen. Bedenk maar eens hoeveel werk er ‘out-of-sight’ plaatsvindt. En dan regeert toch vaak het gevoel over hoe het gaat, maar ontbreekt meestal de feitelijk informatie met het daarbij horende inzicht.”

In het huidige digitale tijdperk worden de smartphone en tablet steeds belangrijker.

Werkhuis-app

Het ontsluiten van informatie, zoals tekeningen of 3D-modellen in een werkplaats of op de werf is IT-technisch niet zo heel spannend, weet Oudenaarden. “Informatie ophalen vanuit de gebruikers daarentegen is veel moeilijker. Het zijn juist die gegevens die cruciaal zijn om sturing met, en een beter inzicht uit een ERP-oplossing te verkrijgen. En dat is precies wat wij met onder andere de nieuw geïntroduceerde Werkhuis-app beogen.” De app ondersteunt mensen op de werkvloer om informatie door te spelen naar LiemarX. Het zorgt ervoor dat de software nóg meer inzicht geeft over de bedrijfsvoering. Via de app kan tekenwerk worden ontsloten, maar daarbij worden ook uren geregistreerd, afwijkingen doorgegeven en de voortgang geboekt. “We staan wat dat betreft nog maar aan het begin. De komende tijd gaan we nog veel meer specifieke functionaliteiten toevoegen, zodat informatie in het ERP altijd actueel en up-to-date is. De Werkhuis-app is samen met een aantal klanten ontwikkeld, uitvoerig getest en inmiddels beschikbaar voor inzet bij onze klanten.”

Het kan zoveel beter in de staalbouw

Oudenaarden constateert dat er nog ontzettend veel potentie is bij bedrijven als het gaat om zicht op bedrijfs- en projectbewaking. “Ze zien niet wat ze laten liggen, omdat ze halsstarrig vasthouden aan de manier waarop ze al jaren werken. Een ERP-systeem is aan hen niet besteed, denken ze. Het is een blinde vlek, totdat we het vertalen naar de praktische consequenties. Onze software is vaak na een jaar al terugverdiend. Zelfs voor eenpitters. Kijk dus niet alleen naar wat het kost, maar vooral ook naar wat software je oplevert. Niet enkel financieel, maar ook qua tijd, rust en overzicht. Omdat je aan je bedrijf kan gaan werken en niet in je bedrijf. Bel gerust één van onze klanten, zij vertellen je het echte verhaal.”

De ambitie van Liemar is dan ook om de gestage groei door te zetten. “Want de behoefte is groot”, verzekert Oudenaarden. “Recent hebben we samen met onze klant Meco Metal een kennissessie verzorgd over het optimaliseren van bedrijfsprocessen en de toegevoegde waarde van de juiste ERP-software. Hier kwamen meer dan 100 (!) geïnteresseerden op af. Het tekent hoe groot de behoefte is in de huidige markt met alle onzekerheden en uitdagingen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details