Platform over beton en staal in de bouw
‘Niets doen is geen optie meer. Ook beton- en staalbouw kan bijdragen aan een duurzame bouwsector’
Yvette Watson is mede-oprichter van PHI Factory in Amsterdam én – naar eigen zeggen – haar hele leven in zekere zin een ‘milieu- en klimaatactiviste’.

‘Niets doen is geen optie meer. Ook beton- en staalbouw kan bijdragen aan een duurzame bouwsector’

Yvette Watson, winnares verkiezing ‘duurzaamste professional van Nederland’

Als je met Yvette Watson in gesprek gaat dan wéét je dat je een passievol betoog gepresenteerd krijgt met één doel: het streven naar een betere én gezondere wereld. Ze heeft er vanuit haar ondernemerschap zelfs haar dagelijkse uitdaging van gemaakt. Van corporates en grote bedrijven in de bouwsector tot zelfs ook aan het mkb: haar bedrijf helpt organisaties om de eigen bedrijfsvoering circulair te maken en concepten te ontwikkelen met markpartijen voor een duurzame gebouwde omgeving. Haar constatering? “Organisaties – ook in de beton- en staalbouw – willen best wel verduurzamen. Maar ze weten niet altijd hoe.”

Watson is mede-oprichter van PHI Factory in Amsterdam én – naar eigen zeggen – haar hele leven in zekere zin een ‘milieu- en klimaatactiviste’. In deze editie komt ze met enkele praktische tips en aanbevelingen. De reden daarvoor is helder. “Er is meer balans met het ecosysteem nodig”, zegt ze. “We kunnen daar niet omheen. Maar het is ook heel breed. Het gaat zowel om een energietransitie als een materialentransitie. Ook het ontwerpvraagstuk in een circulaire economie, klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn belangrijke thema’s. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: hoe ingewikkeld het ook is, we moeten aan de bak!”

Watson legt uit dat de bouwsector stappen kan maken. “Als we CO2-arme processen nastreven en grondstoffen hun waarde willen laten behouden, dan zullen we moeten investeren in de mensen. Iedereen is expert van zijn/haar eigen werk en kan bijdragen aan de transitie door zijn/haar kennis en ervaringen in te zetten voor duurzame oplossingen en innovaties. Kennisdeling en handelingsperspectief! Daarnaast zie ik het als een grote uitdaging om het wantrouwen binnen de ketens weg te nemen. Iedereen houdt de kaarten nog te veel tegen de borst terwijl transparantie over je eigen processen juist veel oplevert ten gunste van een duurzamere en gezondere wereld. We moeten daarom werken aan een algehele cultuurverandering. Verder geloof ik in het creëren van een gelijk speelveld: bedrijven en organisaties zouden de gelegenheid moeten krijgen om wat meer te mogen experimenteren met thema’s als circulariteit en duurzaamheid. Nu worden bedrijven – in alle kolommen van de bouw – nog te veel afgestraft. Zonde dat daardoor kansen worden gemist!”

Vier knoppen

Watson zegt dat er voor de bouw vier knoppen zijn om aan te draaien. “Ten eerste: verklein de kringloop: vraag je af, is al het materiaal dat je gebruikte wel nodig? En dan, ten tweede: vertraag de kringloop: heb het over hergebruik en reparatie van producten. Ten derde: verduurzaam de kringloop. Vervang het huidige aanbod met CO2-arme materialen en processen. Zo kun je de footprint van staal en beton verbeteren en een duurzamere productie op gang brengen. Of, zet secundaire materialen in. En tot slot: sluit de kringloop door het bouwafval weer hoogwaardig in de keten te krijgen en heb tijdens het ontwerp ook The End Of Life in het achterhoofd. Dus: wat kun je nog met het materiaal doen na gebruik? Maak een plan.”

“Start nu”, benadrukt Watson. “Creëer je eigen veranderkracht en zet zorgen om in actie. Als we het collectieve brein en de manifestatiekracht inzetten ten behoeve van het klimaatvraagstuk, dan weet ik zeker dat we een duurzame wereld van morgen kunnen realiseren.”   

Yvette Watson is mede-oprichter van PHI Factory, ondersteunt organisaties bij het realiseren van hun duurzame en circulaire ambities en daagt marktpartijen maximaal uit om echte systeemverandering te realiseren. Daarnaast heeft zij het gamified leerplatform, The 2B Collective. Het is dé community tool voor het activeren van grote groepen mensen om duurzaam te gaan denken en doen. Zo werkt zij samen met de Gideon’s tribe om alle 500.000 mensen in de bouw te activeren om bij te dragen aan een duurzame sector van morgen. Watson participeert actief in programma’s die verduurzaming van de gebouwde omgeving versnellen zoals Circkelstad, Platform CB23, Deltaplan Duurzame Renovatie van de DGBC en Stichting EWF-Lab. In 2021 werd ze verkozen tot ‘duurzaamste professional’ tijdens het Green Tie Gala op Building Holland. Deze ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer van duurzaamheid in bouw en vastgoed in Nederland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details