Het nieuwe centrumgebouw Ganvie Village op Beekse Bergen Lake Resort is onlangs in gebruik genomen. Een monsterklus voor de betrokken bouwers, gezien de omvang, de unieke bouwstijl en het korte tijdsbestek van realisatie na de brand op 16 juni 2021. Het nieuwe centrumgebouw is verre van standaard en dat zie je onder meer terug in de details en complexiteit van de staalconstructie.
Een enorme vlammenzee heeft het centrumgebouw van Beekse Bergen Lake Resort vorig jaar volledig verwoest. “Het gebouw was niet meer te redden”, zo herinnert Maikel Claassens, General Manager van Beekse Bergen Lake Resort, zich de brand nog als de dag van gisteren. Toch ging hij snel over tot de orde van de dag. “Vrijwel direct na de opruimwerkzaamheden verrezen op de tekentafel al de eerste schetsen voor een nieuw centrumgebouw. Dat heeft ertoe geleid dat we in een tijdsbestek van slechts elf maanden (!) operationeel waren met een nieuw centrumgebouw. Op 22 april jongstleden, net voor de meivakantie, heeft de soft opening voor gasten plaatsgevonden. Na een aantal extra weken de puntjes op de ‘i’ zetten, was op 2 juni jongstleden de officiële opening.”
De bouwstijl voor het centrumgebouw is geïnspireerd op de Ewe-cultuur, een Afrikaanse bevolkingsgroep die aan het water woont. “Dit zie je terugkomen in de materialen, aardse tonen en kleurstellingen”, zegt Claassens. “We vinden het heel belangrijk dat de natuur, het landschap en onze gebouwen perfect op elkaar aansluiten. Ganvie betekent letterlijk ‘dorp aan het water’ en dat is precies waar het centrumgebouw voor staat met voorzieningen als een restaurant en een zwembad, gelegen aan ons eigen Victoriameer.”
De supermarkt daarentegen is losgekoppeld van het centrumgebouw en bevindt zich voortaan in een aparte ruimte, maar is wel ‘droog’ te bereiken vanuit het centrumgebouw. Ganvie Village is verder volledig gasloos, heeft zonnecollectoren op het dak om het zwemwater op te warmen en beschikt over een elektrolysesysteem waarbij zouten worden omgezet in natuurlijk chloor.
Om het nieuwe centrumgebouw zo snel mogelijk te verwezenlijken, heeft Beekse Bergen een beroep gedaan op vele lokale ondernemers. Zo heeft Reijrink Staalconstructie uit Esbeek de complete staalconstructie van zowel het centrumgebouw als de aangrenzende supermarkt voor haar rekening genomen. “Het was even passen en meten qua planning, maar voor een dergelijk project met een groot maatschappelijk belang en waar vele lokale ondernemers mee gemoeid zijn, maken we graag tijd”, zegt technisch directeur Frank Reijrink. “We zijn bekend met Beekse Bergen en hebben in het verleden de staalconstructie voor het centrumgebouw aan de andere kant van het park ook mogen maken. Dit project was echter van een andere orde. Vooral de combinatie van staal, beton en hout én de krappe planning maakten het behoorlijk complex. Elk detail is uniek in het centrumgebouw met uiterst complexe knooppunten en vele speciale kantelnokken voor de brandcompartimentering. Dat laatste zie je doorgaans alleen bij veel grotere gebouwen.”
De totale scope voor Reijrink Staalconstructie bedroeg zo’n 88 ton aan staal. “Qua tonnage valt het eigenlijk best wel mee”, erkent Reijrink. “Het is echter, op de constructie van de supermarkt na, allemaal heel bewerkelijk constructiewerk dat we telkens in kleine moten gefaseerd moesten opleveren. We hebben ruim 700 uur gespendeerd in de lasserij. Bij redelijk standaard constructiewerk kunnen we in dat tijdsbestek wel 3.000 ton staal verwerken, hier kwamen we niet verder dan 88 ton.” Minder complex, maar zeker niet minder belangrijk waren de bevestigingsmiddelen. “Voor de levering van bouten, moeren, draadeinden en haakankers doen we al vele jaren een beroep op Kyocera-Senco, dat zich onderscheidt met een snelle service en complete levering. Het is voor ons funest als we er op de bouw achter komen dat een levering niet compleet is.” Hendrie Mulleman van Kyocera-Senco weet dat als geen ander en zegt: “Compleet leveren is onze basisdoelstelling, daar zijn we op gebrand. Dankzij onze grote voorraden kunnen we dat ook waarmaken.”
Reijrink onderhield tijdens het engineerings- en productieproces nauw contact met Houthandel van Dal, leverancier van de houtconstructie. “Alle verschillende bouwmaterialen zijn in feite verbonden met onze staalconstructie en leunen op complexe stalen knooppunten”, zegt Reijrink. “Het mooie was dat Kyocera-Senco ook de bevestigingsmaterialen aan Van Dal mocht leveren.” Mulleman vult aan: “We hebben aan dit project inderdaad een nieuwe klant overgehouden.” Behalve het leveren in exact de juiste hoeveelheden, is Kyocera-Senco in staat om artikelen te combineren in zakjes/doosjes (kitting) en levert ze desgewenst volledig geassembleerde haakankersets of draadeinden op maat. “Dergelijke tijdrovende handelingen voor onze klanten, nemen wij graag over. Het wordt gewaardeerd door onze klanten die we op het gebied van bevestigingsmaterialen compleet ontzorgen.”
“Een brand meemaken is verschrikkelijk, het vorige centrumgebouw van Beekse Bergen Lake Resort was net gerenoveerd, maar het gaf ons wel de mogelijkheid om een duurzaam en toekomstbestendig gebouw neer te zetten”, resumeert Claassens. “De bouw is uitstekend verlopen, ondanks de enorme druk op de planning, en het eindresultaat is prachtig. Ganvie Village doet zijn naam eer aan. Een knappe prestatie van alle betrokken partijen.”