Platform over beton en staal in de bouw
Nieuw gietvloersysteem combineert het beste uit twee werelden

Nieuw gietvloersysteem combineert het beste uit twee werelden

Gietvloeren zorgen in de bouwwereld voor een doorbraak op velerlei gebied. De vloeren zijn met minimale mankracht te transporteren en aan te brengen. Ze zijn onmiddellijk vlak en stabiel in kwaliteit.

Eco2floor

Ecocem Benelux BV heeft een nieuwe gietvloer ontwikkeld, de eco2floor. Het bedrijf zet zich al jaren in voor zo duurzaam mogelijke nieuwbouw en maximale CO2-reductie in fundering en hoogbouw. De eco2floor is één van haar innovatieve producten. Eco2floor verenigt de voordelen van de bestaande vloerentechnologieën en is gebaseerd op het gebruik van gemalen gegranuleerde hoogovenslak. Dit is uniek in de vloerenwereld. De specie voor de gietvloer wordt in een truckmixer kant-en-klaar op de bouwplaats aangeleverd en vervolgens met een pomp in de gewenste ruimte verpompt. Na 24 uur is de betonvloer beloopbaar; na 72 uur belastbaar. De eco2floor kan aanzienlijk sneller worden belegd dan andere vloeren.

Eco2floor

Arbovriendelijk
Het storten van de traditionele zandcementdekvloer vraagt nog steeds een te hoge lichamelijke inspanning. De vloerenlegger werkt hierbij veelal op zijn knieën en verspreidt de specie – met gebogen rug – zo vlak mogelijk over de vloer. Bij de eco2floor gaat dit gemakkelijker en sneller. De vloer wordt in het gebouw gepompt op de plaats van bestemming. “De textuur van de specie is vergelijkbaar met die van drinkyoghurt”, vertelt Jeroen Langenberg, manager Sales en Marketing bij Ecocem. “Hierdoor vloeit de vloer bijna vanzelf glad. De vloerenlegger helpt alleen een handje om de specie direct na de stort te nivelleren, maar doet dit in staande positie. Hierdoor is de gietvloer op Arbo-gebied een grote vooruitgang.”

Eco2floor

Milieubewust
Een grote stap wordt ook gemaakt op milieugebied. Voor de productie van eco2floor worden gemalen, gegranuleerde hoogovenslakken ingezet, een zuiver restproduct van de staalindustrie. “Deze slakken werken als bindmiddel en worden al tientallen jaren in de betonwereld gebruikt”, vertelt Langenberg. “Hierdoor kon het cement vervallen, dat nu juist de grote CO2-uitstoot veroorzaakte. Zo worden tonnen CO2-uitstoot bespaard en wordt een grote bijdrage geleverd aan de groene keten. Dat maakt eco2floor uitermate geschikt voor BREEAM-projecten.” Om de hoogovenslakken ook in de toekomst veilig te stellen, heeft Ecocem langetermijncontracten afgesloten met de staalindustrie.

Eco2floor

Vochtbestendig
Extra pluspunt van de eco2floor is de toepasbaarheid in natte ruimtes zoals keukens en badkamers. Het anhydriet of gips – de kwetsbare factor voor vochtinvloeden – is namelijk komen te vervallen. “Hiermee combineert eco2floor het beste van twee werelden, die van de gietvloer en de zandcementvloer”, vat Langenberg samen. “Eco2floor is snel verhardend, gemakkelijk te installeren, Arbo- en milieuvriendelijk, recyclebaar en vochtbestendig.”

Gegarandeerde kwaliteit
“Het heeft veel tijd en inspanning gevraagd om de vloer te ontwikkelen”, vertelt Manfred Mille, manager Research & Development bij Ecocem. “Een gietvloer moet aan hoge eisen voldoen. De vloer mag niet scheuren of opkrullen, hij moet krimpvrij zijn en voldoende druk- en buigtreksterkte hebben. Het heeft tussen de 3.000 en 4.000 proefmengsels gevraagd om het perfecte recept op papier te krijgen. We begonnen steeds met kleine proefstukjes om deze later uit te breiden tot vloerdelen van 1 x 1 meter tot aan 10 x 10 meter. We hebben deze blootgesteld aan vocht en uiteenlopende temperaturen; we hebben er tegels op geplakt en coatings op aangebracht. Nu we letterlijk duizenden vierkante meters verder zijn, kan ik met overtuiging zeggen dat eco2floor een kwaliteitsvloer is met grootse, innovatieve kwaliteiten.” Bezoek voor meer informatie de Afbouw Vakdag op 4 april in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.  

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Ecocem, AtMariet Fotografie Mariette Kapitein


eco2floor

• Levering via dealernetwerk van betoncentrales

• Eenvoudige installatie

• Vermindering arbeidskosten

• Snelle verharding, eerder af te werken

• Ook voor natte ruimtes

• 100% recyclebaar

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details