Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Nieuw overslagmagazijn op het Churchilldok

Op het Churchilldok in de haven van Antwerpen heeft Zuidnatie onlangs een nieuw overslagmagazijn in gebruik genomen, inclusief een 36 meter hoge toren voor de opslag van mout en gerst.

uidnatie-5
Vanwege de fasering dienden de vele combinaties (staal – vloeren – trappen) door elkaar heen geproduceerd en aangeleverd te worden, om te voorkomen dat de montage stil kwam te liggen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Meco Metal

29 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van hoofdaannemer Altez leverde Meco Metal just-in-time ruim 414 ton aan veelal zeer complexe staalstructuren. 

Zuidnatie is een bedrijf dat voornamelijk expeditie, logistiek en opslag organiseert van goederen en bulkmateriaal voor derden. Gelegen aan de Antwerpse haven kunnen zowel boten, treinwagons als vrachtwagens laden en lossen. Het nieuwe 1.736 m2 grote gebouw omvat een toren, een zogeheten opzakmagazijn, een luifel en een kantoorgedeelte. De ruggengraat van het gebouw bestaat uit een gegalvaniseerde staalstructuur. “De staalconstructie komt uit de hallen van Meco Metal”, zegt Roel Mattan, algemeen projectleider bij Altez. “Het is met recht een toeleverancier die eruit springt ten opzichte van andere partijen.”

Behalve sterk in communicatie, organisatie en planning, is de geleverde kwaliteit minstens zo belangrijk.

Zeer complex

Het gebouw kenmerkt zich volgens Mattan door een zeer complexe structuur. “Het vereiste zware staalconstructies met zeer moeilijke knopen en koppelingen. Vanwege de fasering dienden de vele combinaties (staal – vloeren – trappen) ook nog eens door elkaar heen geproduceerd en aangeleverd te worden om te voorkomen dat de montage stil kwam te liggen. Hier heeft Meco Metal perfect op ingespeeld. Samen hebben we voorafgaand een duidelijke planning opgesteld die wekelijks werd overlopen. Dat leidde tot leveringen op de afgesproken data en zelfs tot op het uur nauwkeurig. Waar Meco Metal ook in uitblinkt, is de correctheid en beleefdheid van het personeel en de directe communicatielijnen. Het personeel volgde strikt de veiligheidsvoorschriften op en nam zelf volledige verantwoordelijkheid. Dat maakte dat we snel konden communiceren en niet via omwegen, en dat scheelt voor ons als hoofdaannemer veel tijd en werk.”

Op het Churchilldok in de haven van Antwerpen heeft Zuidnatie onlangs een nieuw overslagmagazijn in gebruik genomen, inclusief een 36 meter hoge toren voor de opslag van mout en gerst.

24-uurs werfservice

Behalve sterk in communicatie, organisatie en planning, is de geleverde kwaliteit minstens zo belangrijk. Mattan: “Ook dat heeft Meco Metal goed onder controle. Natuurlijk, er doen zich bij zo’n complex project altijd wel enkele schoonheidsfoutjes voor, maar die werden direct aangepakt en opgelost.” Harry Seijkens, zaakvoerder van Meco Metal, vult aan: “Zodra een klant aangeeft een probleem te hebben, vliegen we er meteen op en komen onze lassers direct ter plaatse om het euvel te verhelpen. Later zoeken we wel uit wie waarvoor verantwoordelijk is. De klant moet door, dat is onze filosofie, die we in de praktijk brengen met onze 24-uurs werfservice.” Ook Seijkens kijkt terug op een perfect verlopen project bij Zuidnatie. “Mede dankzij ons kwalitatief hoogwaardig machinepark en een verregaande digitalisering van het productieproces, hebben we optimaal grip op de planning, het proces en de geleverde eindkwaliteit.”

Het nieuwe overslagmagazijn is intussen in gebruik genomen door Zuidnatie, omgedoopt tot Malt in Motion en ligt vol met mout en gerst.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details