Oostende Lameire
01:46
19-06-2018

Nieuw prestigeproject in Oostende gefundeerd op boorpalen en soilmixwand

De maritieme site Oosteroever in Oostende zal de komende jaren uitgroeien tot een nieuw, vitaal stadsdeel voor de kuststad. Momenteel krijgt residentie One Baelskaai vorm. Het gebouw met ondergrondse parkeergarage is gefundeerd op verbuisde boorpalen. De beschoeiing is gebeurd door middel van een soilmixwand voorzien van wapeningskooien, met een verankering.

Oosteroever is het grootste en wellicht het bekendste ontwikkelingsproject sinds jaren aan de Belgische kust. De Groep Versluys zal in dit voormalig historisch havengebied de komende jaren meer dan duizend appartementen realiseren. Momenteel wordt de prestigieuze residentie
One Baelskaai opgetrokken aan de nieuwe toekomstige jachthaven Vuurtorendok. Dit gebouw is door Crepain Binst Architecture ontworpen als een landmark voor de omgeving met golvende balustrades die licht en water reflecteren en verwijzen naar de duinen en de zee. One Baelskaai omvat 59 appartementen voorzien van ‘living outdoor-terrassen’ die een panoramisch zeezicht bieden.

Verbuisde boorpalen vergen zwaarste machine
Het gebouw is voorzien van een ondergrondse parkeergarage in twee niveaus van elk 2.410 m2 oppervlakte. In totaal komen er 88 garageboxen, die plaats bieden aan 94 wagens. De firma Lameire uit Eeklo stond in voor de funderingen van dit nieuwe gebouw. “Er is een bouwput van twee ondergrondse niveaus gegraven, gefundeerd op verbuisde
boorpalen van 21 meter lang”, vertelt zaakvoerder Yves Lameire. “De palen zijn geplaatst vanaf niveau -1 en starten vanaf 3 meter onder de grond.”

Vanwege de harde bovenlagen was het niet mogelijk om met grondverdringende palen te werken. Daarom viel de keuze op verbuisde boorpalen. Lameire zette zijn zwaarste machine in om door de ondergrond heen te geraken.  


Lameire werkte voor het eerst met prefab wapeningskooien in plaats van profielen.

“We hebben onze boormachine RG 22S uitgerust met de zwaarste boormotor die momenteel voorhanden is voor deze machine”, vertelt Yves Lameire. “Dankzij deze machine konden we toch competitief zijn met dit type palen. Het was een kwestie van zo snel als mogelijk een machine ter beschikking te stellen en de werken binnen de gevraagde termijn te realiseren. We zijn er zelfs in geslaagd om de werken vijf dagen vroeger én met een groter rendement op te leveren, tot grote tevredenheid van de bouwheer.”

CSM-wand met wapeningskooien
Lameire realiseerde de beschoeiing door middel van een soilmixwand in een u-vorm, die aansluit op het aanpalende gebouw, dat eveneens is opgetrokken door de Groep Versluys. Yves Lameire: “De CSM-wand gaat tot op een tiental meter diepte om een uitgraafdiepte van maximum 7 meter te kunnen garanderen. Gezien de korte uitvoeringstermijn kreeg een soilmixwand de voorkeur. De plaatsing van een soilmixwand gaat toch 1,5 keer sneller dan een secanspalenwand. Bovendien is een CSM-wand economisch interessanter. We hebben de soilmixwand geplaatst op amper vier weken tijd, net zoals de boorpalen netjes binnen de gevraagde termijn.”

Lameire werkte in Oostende voor het eerst met prefab wapeningskooien in plaats van profielen. “We hebben een speciale mengeling toegepast om de kooien in de CSM te laten zakken”, aldus Yves Lameire.

Korte uitvoeringstermijn
Voor Lameire zit het werk in Oostende erop. De firma realiseerde de volledige bouwput, vanaf de start tot de voorbereidingen voor het storten van de funderingsplaat, op een kleine 2,5 maanden tijd. We slaagden erin deze termijn te halen door ons flexibel op te stellen”, besluit Yves Lameire.     


Het gebouw is gefundeerd op verbuisde boorpalen.

Tekst Liesbeth Verhulst    |    Beeld Lameire

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Boorpalen , Lameire , Oostende , project , Soilmixwand

beton en staalbouw partners

CopperantVan Berlo Funderingstechnieken