Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwbouw datacenter Polanenpark, Amsterdam | 2.600 ton staal in 8 weken overeind

Nieuwbouw datacenter Polanenpark, Amsterdam | 2.600 ton staal in 8 weken overeind

In Halfweg, het hart van de Metropoolregio Amsterdam, wordt gebouwd aan een state-of-the-art datacenter voor CyrusOne. GS Staalwerken, verantwoordelijk voor de staalconstructie van het nieuwe datacenter, verwerkte in recordtempo een enorme hoeveelheid staal in de nieuwbouw. Een gesprek met Eric Van Dooren van GS Staalwerken.

“Samen met het Belgische bouwbedrijf Cosimco van de Willemen Groep hebben wij getenderd voor CyrusOne, omstreeks de bouwvak in 2018”, begint Van Dooren. “Enkele maanden later werd ons het werk gegund. We hebben de detailengineering, inclusief het tekenwerk verzorgd, leveren en monteren het staalwerk en lassen in het werk nog eens 60.000 stuks deuvels op de stalen liggers.” De constructie van het datacenter bestaat uit twee tussenvloeren opgebouwd uit stalen liggers met een staalplaatbetonvloer erop. De keuze voor een staalplaatbetonvloer had volgens Van Dooren te maken met het beperken van het gewicht en de verdiepingshoogte.

Alle werkzaamheden worden in eigen beheer en met eigen mensen uitgevoerd,
ook stilaan een unicum in de bouwwereld.

 

Enorme hoeveelheden

In een tijdsbestek van slechts acht weken heeft GS Staalwerken het stalen casco, inclusief de staalplaatbetonvloeren van het datacentergebouw zelf, overeind gezet. Van Dooren: “Dat betekende elke dag een aanvoer van drie volle vrachtwagens staal, in totaal goed voor 2.600 ton, dat gemonteerd werd door drie ploegen met de beschikking over 120-tons rupskranen. In totaal wordt er zelfs 3.600 ton aan staalconstructie verwerkt in het complex: datacenter, kantoren en canopies. Er komen zo’n 51.000 stuks bouten aan te pas in de montage en zoals gezegd 60.000 deuvels ten behoeve van de verankering van de staalbouw met de staalplaatbetonvloer.” In tussentijd bouwt GS Staalwerken ook nog eens twee kantoren met elk twee verdiepingen en canopies, waarvoor het bedrijf 3.000 m² aan roostervloeren levert en monteert. “Al met al wordt er een enorme hoeveelheid staal verwerkt op een relatief klein bouwterrein. Alle werkzaamheden worden in eigen beheer en met eigen mensen uitgevoerd, ook stilaan een unicum in de bouwwereld. Het datacenter zelf dient in september 2019 opgeleverd te worden inclusief fireproofing en installaties”, aldus Van Dooren.

GS Staalwerken heeft tal van spraakmakende en ingenieuze staalprojecten op zijn naam staan, veelal volledig verzorgd van engineering tot en met installatie op de werf. Behalve utiliteitsprojecten is het bedrijf ook actief in de infra (kleinere brugconstructies en -delen en voetgangers- en fietserspassages) alsook (beperkt) in de onshore en offshore windindustrie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details