Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Nieuwbouw datacenter Polanenpark, Amsterdam | Enorme besparingen dankzij betonnen bekistingssysteem en ‘dikkere’ vloer

dsc02744-kopieren

13 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Op het bedrijventerrein Polanenpark in Halfweg (Metropoolregio Amsterdam) bouwt Cosimco een nieuwe campus voor de Amerikaanse datacenterexploitant CyrusOne Inc. De Belgische aannemer werkt daarbij nauw samen met een aantal lokale partners, waaronder Van Berlo. De expert in bedrijfsvloeren en funderingen wist enorme besparingen te realiseren – zowel in tijd als in geld – door het oorspronkelijke funderings- en vloerontwerp opnieuw tegen het licht te houden.

Het nieuwe datacenter is 22 meter hoog en 63 meter diep en meet straks – verdeeld over drie bouwlagen – een oppervlakte van 27.000 m². De campus heeft een geschatte capaciteit van 72 megawatt. De funderingsconstructie bestaat uit zo’n 3.500 prefab palen waarop Van Berlo grote poeren stort ten behoeve van de staalconstructie enerzijds en het generatorpark (buiten het gebouw) anderzijds. “Er zijn in totaal 260 poeren verwerkt waarvan 24 stuks maar liefst 14 meter lang zijn”, zegt Jasper Manders, Projectcoördinator Systeemfunderingen bij Van Berlo.

Van Berlo produceert de poeren met een betonnen bekistingssysteem in tegenstelling tot de vaak gebruikelijke stalen systeemkist.

 

Hoog tempo

Van Berlo produceert de poeren met een betonnen bekistingssysteem in tegenstelling tot de vaak gebruikelijke stalen systeemkist. Manders: “Het bekistingssysteem is een ontwikkeling van Van Berlo Systeemfunderingen. We hebben ervoor gekozen om de betonnen platen in onze prefab centrale te storten. Op locatie maken we vervolgens op de prefab palen een stabiele werkvloer waarop de wapeningskorven worden geplaatst. Vervolgens stellen we de vier elementen van het betonnen bekistingssysteem, koppelen deze aan elkaar met spindels en dan kan het beton gestort worden. Deze methodiek maakt het mogelijk om in een relatief hoog tempo de poeren te realiseren met zo min mogelijk mensen op de bouwplaats. Het betonnen bekistingssysteem is behandeld met betonafstotend materiaal en voorzien van geïntegreerde afstandshouders, zodat de elementen relatief eenvoudig ontkoppeld kunnen worden. In totaal gaat er in de 260 poeren zo’n 4.000 m³ beton (aangeleverd door 300 betonmixers) en 230 ton aan wapening.”

Het nieuwe datacenter is 22 meter hoog en 63 meter diep en meet straks – verdeeld over drie bouwlagen – een oppervlakte van 27.000 m².

 

Alternatief vloerconcept

Ook de vloeren in het datacenter worden door Van Berlo gerealiseerd. Van Berlo Engineering ontwikkelde op basis van het oorspronkelijke vloerontwerp een economisch en budgetvriendelijker alternatief. “Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van een vloerdikte van 25 centimeter en een paalkopverzwaring”, weet Frederik Crampe, Sales Manager België bij Van Berlo. “Onze engineeringsafdeling heeft zijn expertise erop losgelaten en kwam met een beter voorstel. De vloer werd weliswaar iets dikker (28 centimeter), maar door gebruik te maken van een andere wapeningsmethodiek kwam de paalkopverzwaring te vervallen. Dat bracht de nodige voordelen en flinke besparingen met zich mee. De vlakheid van de vloer voldoet aan de eisen van de NEN 2747 klasse 5. De reden daarvoor is dat op de vloeren nog een computervloer wordt geplaatst. In totaal realiseren we 9.653 m² op de begane grond en nog eens 18.662 m² over de twee verdiepingen.”

Voor Van Berlo is het niet het eerste datacenter dat wordt gerealiseerd. “Ook in deze branche zijn we inmiddels al een vertrouwd gezicht”, zegt Crampe. “We zijn momenteel volop bezig met het storten van de poeren (buiten) en het realiseren van de vloeren. Begin juni starten we met de buitenvloeren. Eind september staat de algehele oplevering gepland.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details