In opdracht van het Amerikaanse CyrusOne bouwt Cosimco NV op het Polanenpark in Halfweg (Metropoolregio Amsterdam) een nieuw datacenter. De Belgische hoofdaannemer wist het immense gebouw in slechts vijf maanden (!) wind- en waterdicht te maken. Een record! Jeroen Van Doorslaer, projectleider bij Cosimco, geeft alle ins en outs van het project met een sterk internationaal karakter; een Amerikaanse opdrachtgever, een gedelegeerd bestuurder, architect en ingenieursbureau uit Groot-Brittannië, een Belgische hoofdaannemer en onderaannemers grotendeels uit Nederland.
Het datacenter heeft een footprint van 120 bij 60 meter en is even hoog als dat het diep is.
Cosimco is geen onbekende speler in Nederland en was tot 2008 zelfs vertegenwoordigd met een eigen vestiging. “Dit type project is ons op het lijf geschreven”, zegt Van Doorslaer. “We zijn gespecialiseerd in de bouw van industriële hallen, waaronder magazijnen en datacenters. De bouwsnelheid die voor dit project werd gevraagd, is absoluut het maximum. Bouwtechnisch kan het ook niet sneller, rekening houdend met de droogtijden van beton, et cetera. Binnen vijf maanden hadden we het gebouw al wind- en waterdicht, een absoluut record gezien de grootte. Hier geldt namelijk de wet van de grote getallen. Het datacenter heeft een footprint van 120 bij 60 meter en is even hoog als dat het diep is.” Van Doorslaer doelt op de hoogte boven en onder het maaiveld: het gebouw is 22,5 meter hoog en is gefundeerd op palen van ruim 22 meter.
Het bouwteam van Cosimco wordt op locatie gevormd door twee uitvoerders (één voor de ruwbouw en één voor de binnenafwerking), een projectmanager, een inkoper en een werkvoorbereider. “Kortom, een niet al te groot team, maar zeker zo efficiënt. Het bestek is grotendeels geschreven op basis van Engelse normen en uitgangspunten, die we hebben vertaald naar de Nederlandse normen. De uitvoering geschiedt voor 95% door onderaannemers, waarbij we zoveel mogelijk een beroep doen op Nederlandse partijen (80%) en een klein deel op Belgische partijen (20%). Zo wordt de staalconstructie, de hoofddraagstructuur, verzorgd door GS Staalwerken. Ze verwerken in totaal maar liefst 3.500 ton staal. Verder is het gebouw voorzien van twee tussenvloeren bestaande uit Comflor-platen (stalen platen met een betonnen druklaag) met elk een verdiepingshoogte van 7 meter en is de gevel gedicht met sandwichpanelen. De sandwichpanelen zijn speciale exemplaren, 20 centimeter dik en 2 uur brandwerend uitgevoerd. Ze wegen 300 kilogram per stuk.”
Vóór het nieuwe datacenter heeft Cosimco ook een kantoorgedeelte voorzien, drie lagen hoog met een vloeroppervlak van 950 m² per laag.
Vóór het nieuwe datacenter heeft Cosimco ook een kantoorgedeelte voorzien, drie lagen hoog met een vloeroppervlak van 950 m² per laag. Naast het datacenter is bovendien de zogenaamde service yard ingericht. Het betreft een generatorpark voor 24 noodaccu’s en aggregaten. “De generatoren zijn elk op een eigen funderingsmassief geplaatst van 14 bij 3,75 meter en 80 centimeter dik, die door Van Berlo volgens een innovatieve methodiek zijn gerealiseerd”, zegt Van Doorslaer. “Ook deze ‘blokken’ zijn – net als het datacenter zelf en de vloerconstructie van het gebouw – gefundeerd op palen. In totaal zijn er maar liefst 2.250 palen aangebracht over het hele project en is er 3.000 m³ beton verwerkt.”
Eind september levert Cosimco het nieuwe datacenter contractueel op. “De meerwerken moeten ten laatste eind oktober zijn afgerond. Gespreken zijn nu nog lopende om de warmte die wordt geproduceerd in het datacenter straks beschikbaar te stellen aan de stad Haarlem. Voor ons als Cosimco is het nieuwe gebouw voor CyrusOne in ieder geval weer een mooie referentie in Nederland.”