Enjoy Concrete betoncentrale
01:45
01-08-2017

Nieuwe betoncentrale geeft prefabspecialist meer mogelijkheden

Enjoy Concrete vierde onlangs haar vijfjarig bestaan met de implementatie van een eigen betoncentrale. Door die verwezenlijking en de uitbreiding van de huidige productiehal kan het bedrijf nu volledig autonoom werken en nieuwe producten ontwikkelen. “Eindelijk kan ik mijn eigen beton maken.”

Bernard Joye, een gepassioneerde ondernemer uit de Westhoek, richtte Enjoy Concrete vijf jaar geleden op om producten in prefab beton te ontwikkelen. “Strakke, architecturale zichtbeton. Glad, ongepolijst en heel zuiver. Iets wat zeer populair is in moderne, minimalistische ontwerpen”, zegt Joye daarover. “Vooral de uiterst gladde bekisting en het zelfnivellerend karakter van ons product dragen bij tot de hoge productiekwaliteit.”

Eigen centrale 
Enjoy Concrete stond midden vorig jaar wel nog voor een groot probleem, omdat betonleverancier Holcim – met een vestiging vlak naast de fabriek van Enjoy Concrete in Veurne – besloot om geen vloeibare beton meer te leveren en haar centrale sloot. Joye bleef niet bij de pakken neerzitten. Hij besloot zelf in een centrale te investeren en de productiehal uit te breiden. “De specifieke samenstelling van ons beton maakte de zoektocht naar een geschikte partner moeilijk”, zegt Joye. “Onze eigen centrale voldoet precies aan de behoeftes van het beton dat wij willen.”

Ductal
Dankzij die uitbreiding kan Enjoy Concrete ook een nieuw product lanceren: Ductal, een beton van hoge sterkte dat momenteel vooral zijn weg vindt in meubilair en renovatie. Het voordeel: erg dunne constructies zijn mogelijk, die esthetischer fijner en toch erg licht zijn. Joye: “Dat is ook een mooie oplossing voor terrassen, één van onze specialiteiten en een belangrijke markt hier vlakbij de kust.” Ook in de villabouw is Ductal interessant. Voor die markt bouwt Enjoy Concrete prefabmuren van twaalf tot veertien centimeter, maar kan dat met Ductal herleiden tot vier.

Een nieuwe markt waar Enjoy Concrete ook op inzet: die van het modulair bouwen. “We construeren volledige villa’s in drie tot vier dagen tijd”, zegt Joye. “Volledig uitgewerkt en gemaakt in de fabriek. Wij plaatsen dan de buitenmantel en leveren casco af. Dat kan dan volledig met droogbouw afgewerkt worden. Meer en meer bouwers verkiezen deze snelle en flexibele manier van werken.”

Enjoy Concrete betoncentrale Groepsfoto

‘Lat ligt hoog’
Enjoy Concrete startte vijf jaar geleden met panelen en terrassen, maar evolueerde sindsdien naar grotere projecten. Het bedrijf werkt aan vijf kantoortorens voor projectontwikkelaar ION in Waregem en levert alle architectonische betonelementen voor Skyline Communications in Roeselare. Maar het product dat Joye en zijn medewerkers leveren, blijft gericht op een nichemarkt. “Wij leggen de lat erg hoog”, zegt Joye. “En daar komt dan ook veel nazorg bij kijken. Wij volgen onze werven voortdurend op en geven instructies voor montage en bescherming, zodat alles er ook na de ruwbouwfase nog strak en gaaf uit blijft zien.”

Designers
Wat brengt de toekomst voor de Veurnse betonspecialist? Joye: “Ons succes consolideren, erop voortbouwen en ons verder specialiseren. Nu we alles in eigen handen hebben, staan we nog meer dan vroeger garant voor kwaliteit. Sinds eind vorig jaar voelen we ook dat het geloof in de economie terug is en krijgen we echt veel opdrachten binnen. Vijf designers en twee externe studiebureaus werken voortdurend aan stuktekeningen voor nieuwe projecten. Werk genoeg op de plank dus.”

Tekst: Jeroen Schreurs

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

CO2-Prestatieladder3BISOTON gerobotiseerd bekisten