Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwe fritesfabriek steunt op 2.718 grondverdringende schroefpalen

Nieuwe fritesfabriek steunt op 2.718 grondverdringende schroefpalen

Deze funderingen werden gelegd door Votquenne Foundations, een nog jonge Belgische funderingsspecialist die hard op weg is marktleider te worden in totaaloplossingen voor zowel funderings- als beschoeiingstechnieken. 

Votquenne Foundations werd in 2006 opgericht door ir. Bart Cloet, met als doel om naast manuele technieken ook machinale (funderings)technieken aan te bieden, zoals grondverdringende schroefpalen, micropalen, berlinerwand, secanspalenwand, et cetera. “Met Votquenne Foundations zijn wij een vaste partner van Alheembouw en in die hoedanigheid werd ons gevraagd een aanbieding te maken voor de fundering van de nieuwe fabriek in Poperinge”, zegt projectleider Youri Coucke. “Het was voor ons zeer fijn om deze opdracht toegewezen te krijgen, aangezien het project zich als het ware in onze achtertuin bevindt en veel van onze collega’s in deze streek wonen.”

Economische oplossing

“De fundering uitvoeren met grondverdringende schroefpalen bleek voor Aviko de meest economische oplossing en is ook onze specialiteit en corebusiness”, zegt Coucke. “Een ander type palen zou duurder uitvallen én daarenboven een lager rendement opleveren. Voor ons was het vooral een allround project van een mooie omvang. We hebben zowel de funderingstechnieken als de bemaling uitgevoerd. Hiervoor werden verschillende machines ingezet; het mooie project en de kleiachtige grondslag leende zich om ook kleiner materieel in te zetten. In totaal hebben we vier funderingsmachines opgezet, die overigens niet allemaal gelijktijdig operationeel zijn geweest. Daarnaast werd het nodige materieel ingezet om de bronbemaling te plaatsen en verzorgen.” De grondverdringende schroefpalen worden gevormd door tijdens het trillingvrij inboren de grond zijdelings weg te persen, om zo de ontstane ruimte bij het uitboren onmiddellijk op te vullen met beton en te voorzien van een wapeningskorf, legt Coucke uit. “Bij deze techniek wordt er geen grond getransporteerd naar de oppervlakte. In totaal werd er maar liefst 65 ton aan wapening verwerkt en 5.000 m³ beton.”

De fundering uitvoeren met grondverdringende schroefpalen bleek voor Aviko de meest economische oplossing.

Totaaloplossingen

Votquenne Foundations profileert zich nadrukkelijk als aanbieder van totaaloplossingen voor het realiseren van bouwputten. Coucke: “We verzorgen desgewenst het complete pakket van alle mogelijke funderingstechnieken en bemalingsoperaties. In samenwerking met Lameire Funderingstechnieken werd in 2019 de firma 2Fund opgericht; het gevolg van de gedreven ambitie van beide bedrijven om Belgisch marktleider te worden in totaaloplossingen voor zowel funderings- als beschoeiingstechnieken. Mede dankzij deze fusie kunnen wij nu ook soilmix-technieken aanbieden.”

In heel de bedrijfsvoering staan persoonlijk engagement en alles bespreekbaar en uitvoerbaar maken centraal, zegt Coucke. “Telkens opnieuw proberen we te beantwoorden aan de noden en eisen van de klant, zonder in te boeten aan kwaliteit en veiligheid. Dat past ook perfect bij de filosofie van Aviko, die zeer veel waarde hecht aan veiligheid en daarom ook tijdens het bouwproces voortdurend toezicht hield. Het resultaat stemt zowel tot onze als de klant zijn tevredenheid. Dit alles zou uiteraard niet mogelijk zijn zonder onze medewerkers, waar we dagelijks 100% kunnen op rekenen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details