Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwe metaalrecyclingsfabriek in Delfzijl is absolute wereldprimeur

Nieuwe metaalrecyclingsfabriek in Delfzijl is absolute wereldprimeur

In Farmsum, onder de rook van Delfzijl, verrijst momenteel de hypermoderne metaalrecyclingsfabriek van Purified Metal Company (PMC). Wanneer medio 2020 de oplevering een feit is, beschikt het Nederlandse bedrijf over de eerste productieplaats ter wereld waar middels een uniek, gepatenteerd en zeer innovatief proces vervuild staalschroot wordt gerecycled tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. Daarbij ligt de nadruk op de verwerking van asbesthoudende materialen.

De kiem voor het prestigieuze project, waarin zowel overheden als diverse publieke en private partijen investeren, werd gelegd rond 2011. In die tijd realiseerden PMC-oprichters Nathalie van de Poel, Bert Bult en Jan Henk Wijma zich dat met asbest vervuild treinschroot als onverkoopbaar en vooral ongewenst materiaal op de daarvoor bestemde stortplaatsen belandde. “Jaarlijks worden in Nederland tienduizenden tonnen asbesthoudend staal schoongemaakt of gedumpt”, zegt CEO Wijma. “Materialen die afkomstig zijn van treinen, maar ook van bijvoorbeeld industriële installaties, gebouwen en boorplatforms. Dat gegeven bracht ons op het idee om dergelijk afval via een uniek recyclingproces te gaan verwerken. Hierbij wordt de asbeststructuur vernietigd, zodat het geen gevaar meer vormt. Maar ook andere schadelijke stoffen waarmee het staal is vervuild, zoals chroom 6 en kwik worden afgevangen of geneutraliseerd. Tegelijkertijd wordt het staal gereedgemaakt voor hergebruik als premium grondstof. Dit gebeurt door het eerst te laten smelten in een staalbad van 1.550°C en daarna om te vormen tot kleine broodjes, de zogenaamde Purified Metal Blocks.”

foto-2-pmc-kopieren

Jan Henk Wijma, CEO van Purified Metal Company
(Beeld: Stephan Jansen Fotografen).

 

Duurzaam

De verwerking en het transport van vervuild staalschroot door PMC gebeurt vanaf medio 2020 niet alleen uiterst veilig en verantwoord, het levert ook op het duurzaamheidsfront flinke voordelen op, zo blijkt. “Allereerst belandt een groot deel van het afgedankte staalschroot niet meer op de stort”, legt Wijma uit. “Verder wordt dankzij onze activiteit 150.000 ton CO2 per jaar bespaard ten opzichte van de productie van staal uit ijzererts. Een besparing die overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 45.000 personenauto’s.” Wijma verwacht dat PMC na de ingebruikname van de fabriek circa 150.000 ton asbest per jaar kan verwerken. “Ons proces is economisch gedreven. Dat wil zeggen dat we materiaal accepteren tegen het gatefee-tarief dat ook op de stort betaald moet worden. De kosten ten opzichte van storten worden niet verhoogd. Anderzijds krijgt PMC ook een opbrengst van het gerecyclede, schone staal. Dat is ook nodig om de hoge kosten in het geavanceerde proces, waaronder van energie en additieven, af te dekken.”

Drukwerk

Van vervuild staal naar schone grondstof.

 

Multidisciplinaire samenwerking

Aan de realisatie van de straks geheel gesloten fabriek is de afgelopen vier jaar hard gewerkt. Hierbij doorliepen de drie oprichters en mede-initiatiefnemer en -investeerder Jansen Recycling Group uit Dordrecht samen met diverse internationaal toonaangevende partijen verschillende fasen en moesten alle aspecten van de businesscase worden aangetoond, teneinde de financiering rond te krijgen. Dat is in juli 2018 gelukt, waarna direct de opdracht is gegeven voor de bouw. Aannemer Visser & Smit Bouw (onderdeel van VolkerWessels), ondersteund door Royal HaskoningDHV en het Duitse ingenieursbureau Küttner GmbH zijn sindsdien bezig om de innovatieve fabriek turnkey te realiseren. Begin maart ging de eerste paal de grond in en conform planning volgt in juli volgend jaar de overdracht aan Purified Metal Company.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details