Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwe proefinstallatie met hoogwaardige THT-turbinenmenger als kern

Nieuwe proefinstallatie met hoogwaardige THT-turbinenmenger als kern

Ook marktleiders moeten steeds blijven investeren in innovatieve ontwikkelingen. Dat hebben ze bij TEKA Maschinenbau GmbH goed begrepen. De firma uit het Duitse Edenkoben-Pfalz ontwikkelt en produceert hoogwaardige mengers, oplossingen voor de modernisering en renovatie van productieomgevingen alsook complete doseer- en menginstallaties voor de beton- en prefab betonindustrie. Recent demonstreerde de specialist een nieuwe proefinstallatie met in het hart een hoogwaardige THT-turbinenmenger type E-1-III met een volume van maximum 600 liter of 960 kg.

De innovatieve THT-mengers van TEKA met een gepatenteerde mengturbine worden vandaag met succes ingezet in de productiefaciliteiten van veel gerenommeerde fabrikanten van betonproducten. Ze bewijzen hun nut voor de productie van alle betonproducten, ook bij complexe toepassingen, bijvoorbeeld bij beton die zelfverdichtend is of een zeer hoge vastheid heeft, maar ook bij vuurvaste massa’s en producten voor droogbouw. De resultaten zijn uitstekend bij elke hoeveelheid. 

THT-turbinenmenger als kern

Tijdens de laatste editie van de vakbeurs Bauma stelde de specialist een nieuwe proefinstallatie voor. Een hoogwaardige turbinemenger THT type E-1-III, met een frequentiegeregelde 30 kW-motor en een maximaal volume van 600 liter of 960 kg per mengbeurt, vormt het hart. Dankzij LED-verlichting binnenin de menger kunnen gebruikers gemakkelijk het homogeniseringsproces tijdens het mengen observeren. De vochtigheidsgraad wordt continu gemeten en op peil gehouden met behulp van een moderne waterdoseercomputer met een speciale meetsonde op de bodem van de menger. Naast de menginstallatie met twee aparte trappen omvat deze proefopstelling een volledige weeginstallatie, uitgerust met (loop)bordessen en relingen. Deze TEKA-turbinemenger wordt standaard geleverd met een frequentieomvormer voor de hoofdaandrijving. Daarmee kan de gebruiker de rotatiesnelheid van de turbine aanpassen en optimaal op de te mengen massa afstemmen. Ook het toerental van de mengturbine en de menggereedschappen kunnen tijdens elke fase van de mengcyclus optimaal ingesteld worden. 

Ruim toepassingsgebied

Deze turbinemengers zijn dan ook ideaal voor fabrikanten van uiteenlopende producten, die vaak van product of kleur moeten veranderen, voor de productie van betonsoorten met een zeer fijne korrel of voor producenten waar vaak met kleinere hoeveelheden gewerkt wordt. Voor speciale producten kunnen zelfs hoeveelheden van minder dan 10% van het maximale volume gemengd worden. 

In tegenstelling tot andere producten, waar steeds weer de maximale betonmassa de opbouw van de menger bepaalt, wordt bij de THT-turbinemengers rekening gehouden met de producten die de klant wil produceren en de behoeften van elke specifieke klant. Elke menger kan immers optimaal op de te mengen producten afgestemd worden. De innovatieve, gepatenteerde mengturbine kan snel geleegd worden, zonder dat er materiaalresten achterblijven. Bovendien kunnen zowel de duur van het mengprocédé als de leegtijd van de mengturbine bij een mengcyclus verminderd worden. Zo kan het legen tot 50% sneller gebeuren dan bij andere menginstallaties. De mengturbine en het ‘swing & throw’-principe (zwaaien en werpen) garanderen een zeer intensieve en snelle menging van alle betontypes, zelfs de meest complexe speciale soorten. Tijdens het mengen worden de korrels niet kapot gemaakt, waardoor de zeefkurve steeds gelijk blijft.

Kostenbesparing en energie-efficiëntie

TEKA besteedde ook veel aandacht aan kostenbesparing bij gebruik en onderhoud van de systemen. De speciale vorm van de turbine en het gebruik van slechts een beperkt aantal gereedschappen, zorgt ervoor dat de slijtage veel lager ligt dan bij andere menginstallaties. Bovendien kunnen turbine en schoepen met een laag uit hard metaal uitgerust worden om de levensduur te verlengen. De kosten en tijd voor onderhoud worden flink gereduceerd en de tijdspanne tussen twee onderhoudsbeurten wordt verlengd door het beperkt aantal menggereedschappen en de geïntegreerde schraper. Bij verschillende klanten is gebleken dat onder andere door de integratie van de schraper de installatie minder snel vuil wordt. Vooral bij toepassingen waar regelmatig van product of kleur veranderd wordt, zorgt dit voor een niet te onderschatten voordeel. Tot slot kan de turbine probleemloos in de hoogte versteld worden en zo optimaal op de droogbodem afgestemd worden, waardoor de installatie snel en proper geleegd kan worden. Uiteraard werd ook aan de energie-efficiëntie gedacht, bijvoorbeeld door de aandrijving aan de te mengen massa en de specifieke opdracht aan te passen. Er kan immers uit verschillende motor- en transmissievarianten gekozen worden.

Doe zelf de test

De sector investeert intussen fors in de modernisering van productiefaciliteiten om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strenger wordende klanteisen en doet daarbij vaak een beroep op de expertise van TEKA Maschinenbau GmbH en de kwaliteit van de THT-turbinenmengers. Bovendien kunnen klanten op afspraak mengtesten uitvoeren in het labo van TEKA in Edenkoben-Pfalz of deze proefopstelling in hun eigen productiefaciliteit installeren om de nodige testen uit te voeren.

Voor vragen over de TEKA mogelijkheden in Nederland kunt u contact opnemen met Jager Meng- en Recyclingtechniek.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details