In de vorige editie van Beton & Staalbouw stond een artikel over de Europese goedkeuring voor de revolutionaire ACT-cementtechnologie van Ecocem. Dit betekent een belangrijke stap in het commercialiseringstraject van dit cement. In de Benelux is nu een belangrijke volgende stap gezet. Op Port of Moerdijk gaat Ecocem drie leegstaande betonnen opslagsilo’s met een gezamenlijke capaciteit van 30.000 ton in gebruik nemen. Daarvoor werd een langjarige overeenkomst gesloten met Overslagbedrijf Moerdijk (OBM).
“Met de langjarige lease van de drie silo’s kan Ecocem de productiecapaciteit van de fabriek in Moerdijk fors uitbreiden omdat onze opslagcapaciteit wordt verviervoudigd”, zegt Paul Roos, managing director van Ecocem Benelux. “We hebben bewust gekozen voor lease. Hiermee voorkomen we dat we zelf moeten gaan bouwen. Dat scheelt enerzijds tijd en geld, maar is daarnaast ook een duurzame keuze. Doordat de silo’s per direct gebruikt kunnen worden, brengt deze stap de commerciële marktintroductie van ons emissiearm ACT-cement in 2026 een stuk dichterbij.”
De uitbreiding van Ecocem in Moerdijk maakt deel uit van een totaalplan waarbinnen alle vestigingen van Ecocem in Europa worden uitgebreid om de productie- en opslagcapaciteit te vergroten. Ook de bouw van een Ecocem-fabriek aan de westkust van de Verenigde Staten maakt hiervan onderdeel uit. Het moet ervoor zorgen dat Ecocem in 2026 ACT-cement zelfstandig op de markt kan brengen. Daarnaast werkt het bedrijf aan een systeem van licenties en partnerships om geïnteresseerde partijen wereldwijd in staat te stellen om ACT-cement te produceren. Daarmee wordt de strijd tegen de enorme CO2-footprint van de cementindustrie geïntensiveerd omdat ACT-cement tot 70% CO2 bespaart ten opzichte van traditioneel cement. “ACT gebruikt een aantal gepatenteerde technologische innovaties om op basis van wereldwijd ruim voorradige grondstoffen een emissiearm cement te maken”, aldus Roos. “De gekozen strategie om én zelf te produceren én anderen in licentie te laten produceren, maakt dat ACT wereldwijd schaalbaar is. Zeker omdat ACT gebruikmaakt van SCM’s (supplementary cementing materials) die lokaal beschikbaar zijn.”
De productie van ACT biedt bijkomend nog een aantal extra voordelen. Allereerst vergt de productie van beton met dit innovatief cement aanzienlijk minder water. Dat maakt ACT ook bijzonder geschikt voor productie in gebieden met grote periodes van droogte. Praktijkproeven tonen aan dat beton gemaakt op basis van ACT-cement beter scoort op zowel sterkte als levensduur dan conventionele betonmengsels. Ten slotte vergt het proces om dit emissiearm cement te maken 30% minder energie. Wanneer deze energie ook nog eens duurzaam wordt opgewekt, ontstaat een vermindering van de uitstoot die aansluit bij de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. De Europese Commissie wil voor 2040 de uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen ten opzichte van 1990. Wanneer Ecocems ACT-technologie wordt gebruikt om de CO2-uitstoot te verminderen en de eventueel resterende emissies worden afgevangen door middel van carbon capture (CCS), dan is een ‘netzero’-ambitie voor de cementindustrie binnen bereik. De recente uitbreiding van Ecocem in Moerdijk brengt dit duurzame toekomstperspectief voor de bouw een stap dichterbij.