Platform over beton en staal in de bouw
‘Office One’: Futuristisch kantorencomplex in Tielt
Zicht op de kolommen.

‘Office One’: Futuristisch kantorencomplex in Tielt

Aan de rand van het West-Vlaamse Tielt, naast een belangrijke invalsweg, is momenteel een nieuw kantorencomplex in aanbouw. Nu al belooft het een iconische landmark te worden en dit niet in het minst door de vooruitstrevende, organische vormentaal, bedacht door Piet Bailyu/Project Architects uit Knokke-Heist. De open ruwbouw wordt gerealiseerd door Van Tornhaut Algemene Aannemingen uit Aalter.

Van Tornhaut Algemene Aannemingen, onderdeel van de VT-Invest Groep en één van de belangrijkste bouwondernemingen in Oost-Vlaanderen, voert de werken uit in opdracht van bouwheer MC Bouw, onderdeel van de Group Vlaemynck uit Tielt. Group Vlaemynck is sinds 1999 geëvolueerd van een louter immokantoor tot een allround vastgoedonderneming met vertakkingen tot in het buitenland.

Visualisatie van het afgewerkte gebouw.

Architectuur met een ziel

Het gebouw werd geconcipieerd als een gelijkvloers met twee bovenop geplaatste volumes in vloeiende, organische vormen. Aan één zijde trekken de verdiepingsvolumes zich terug naar boven toe, wat ontstaan geeft aan ruime terrassen, deels voorzien van een groendak. Typerend aan de buitenzijde zijn de grote glasgevels rondom, afgeboord met verticale aluminium lamellen. Deze lamellen vervullen geen constructieve rol maar zijn louter esthetisch bedoeld en geven het gebouw een bijzonder speelse en dynamische look. Achteraan het gebouw is een gelijkvloerse parking voorzien, evenals een helling naar een bijkomend parkeergedeelte op de eerste verdieping, samen goed voor 71 wagens.

Het complex biedt ruim 3.800 m2 aan kantoorruimte en zal een inspirerende werkplek vormen voor dynamische bedrijven uit de bredere regio. Group Vlaemynck en MC Bouw zijn met ‘Office One’ niet aan hun proefstuk toe en realiseerden eerder in Tielt al het Vlaemynck Business Center.

Voorbereiding voor het gieten van een vloerplaat.

Kolomstructuur

Ruben Vankersschaever, hoofdprojectleider bij Van Tornhaut: “Met ons bedrijf staan we in voor de open ruwbouw. De constructie wordt gedragen door paalfunderingen, betonwanden en betonkolommen. Net als de vloerplaten werden deze ter plaatse gestort, wat het eenvoudiger maakt om de organische vormen te respecteren. We verzorgen ook de gepolierde vloerplaat van het parkeergedeelte op de verdieping en de betonnen helling die ernaartoe leidt. Group Vlaemynck neemt de water- en winddichting voor zijn rekening en zal ook alle verdere afwerkings- en inrichtingsactiviteiten coördineren. Ons bedrijf heeft in het verleden al een stevige expertise opgedaan in de realisatie van kantoorgebouwen met een eerder complexe organische vorm, onder meer in Sint-Denijs-Westrem bij Gent met de ruwbouw van ‘De Druppels’.”

Perfect op schema

Vankersschaever: “Met dit project zitten we perfect op schema om de oplevering van de open ruwbouw tegen juli 2022 te kunnen waarmaken. MC Bouw levert water- en winddicht op in het voorjaar 2023. Niet alles op deze werf verliep echter van een leien dakje. Eerder dit jaar werden we immers geconfronteerd met de sterke stijging van de grondstofprijzen. Ook kenden we intitieel een bijzonder natte periode, wat de funderingswerken bemoeilijkte. Ons bedrijf is echter goed voorbereid om aan dergelijke uitdagende omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Hoewel de eindoplevering nog een tijdje op zich laat wachten, hebben alle kantoorruimtes reeds een bestemming gevonden.”

Overzichtsbeeld van de werf.

Enkele feiten en cijfers

De structuur van ‘Office One’ bestaat uit wanden in dubbele predallen, ronde ter plaatse gestorte kolommen tot 9 m hoog, rechthoekige balken en kolommen in prefab beton en ter plaatse gestorte vloerplaten. In totaal spreken we over 187 palen, 2.500 m3 beton en 330 ton wapeningsstaal.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details