Platform over beton en staal in de bouw
OLBECON bouwt nieuw kantoor in Lochem

OLBECON bouwt nieuw kantoor in Lochem

Grensverleggend met prefab

Al meer dan 35 jaar levert OLBECON prefab betonnen systeemvloeren en wanden, en de laatste jaren steeds meer complete betoncasco’s via zusteronderneming OLCAS. Om de mogelijkheden in prefab beton te tonen, bouwt de firma nu in recordtempo een compleet nieuw kantoor in Lochem. Met recht een uithangbord voor de organisatie, waarbij grenzen worden verlegd.

Het huidige kantoor van OLBECON komt volgens directeur Johan Oltvoort niet meer overeen met het DNA van de organisatie. “Het is een gehuurd pand uit de jaren negentig dat ver weg staat van de zaken waar wij ons op focussen. Het biedt bovendien ook niet (meer) het gewenste comfort voor onze medewerkers. De zomer van 2018 en 2019 hebben dat ruimschoots bewezen. Voldoende reden om een nieuw kantoor te gaan bouwen. Een gebouw dat meer is dan alleen een huisvesting voor onze medewerkers en waarmee we potentiële opdrachtgevers willen inspireren.”

img_1483-kopieren

In het najaar van 2019 heeft OLBECON in slechts twee dagen de prefab kelder gerealiseerd.

 

Bouwpakket

Het betoncasco van het nieuwe kantoor is volledig geprefabriceerd, tot zelfs de kelder aan toe. In het najaar van 2019 heeft OLBECON in slechts twee dagen de prefab kelder gerealiseerd. “Eerst is de kelder uitgegraven, waarna de vloer is bekist en de wapening werd gevlochten”, legt Oltvoort uit. “Vervolgens is de keldervloer in het werk gestort en zijn de prefab kolommen en prefab kelderwanden geplaatst. Het kelderdek is uitgevoerd met een prefab kanaalplaat.” Slechts een deel van het nieuwe hoofdkantoor is onderkelderd. Bij het deel dat niet is onderkelderd, is een geïsoleerde kanaalplaatvloer toegepast als begane grondvloer. “Na een korte winterstop zijn we begin februari gestart met de bovenbouw. De betonnen trappen en bordessen, de voorgespannen T-liggers, de sandwichelementen met afwisselend rietstructuur en eco steenstrips, de stabiliteitswanden en de kolommen werden als een bouwpakket volledig voorbereid in onze fabriek. Datzelfde geldt trouwens voor de voorgespannen kanaalplaatvloeren. Op locatie was het een kwestie van ‘monteren’.”

img_0876-kopieren

De prefab wanden bestaan uit geïsoleerde, betonnen sandwichpanelen die afwisselend aan de buitenzijde zijn afgewerkt met steenstrips of een verticale rietstructuur.

 

Flinke overkraging

OLBECON bewijst met het nieuwe kantoor dat prefab betonbouw en architectuur zeer goed samengaan.  Oltvoort: “De prefab wanden bestaan uit geïsoleerde, betonnen sandwichpanelen die afwisselend aan de buitenzijde zijn afgewerkt met steenstrips of een verticale rietstructuur. De ECO-steenstrips zijn een product van Vandersanden uit België en als strip gebakken. Ze worden dusdanig op onze geïsoleerde betonwanden gemonteerd dat de dilatatievoegen tussen de elementen niet zichtbaar zijn.” Een ander architectonisch hoogtepunt vormt toch wel de 3 meter overkraging van de eerste verdieping. Dat vroeg wel de nodige constructieve maatregelen, zoals het toepassen van voorgespannen T-liggers, maar geeft het gebouw extra cachet. Volgens Oltvoort wordt het betonnen casco straks gebruikt als buffer voor de opslag van warmte en koude. “Naast een uithangbord voor onze organisatie, moet het natuurlijk ook prettig verblijven en werken zijn in ons nieuwe hoofdkantoor. Middels warmteaccumulatie, een warmtepomp en een uitgekiende ventilatie moet dat wel goed komen.”

Onder het motto ‘what you see, is what you get’ blijft de afwerking aan de binnenzijde minimalistisch. “We proberen het prefab casco en de installaties zoveel mogelijk in het zicht te houden, ook weer om onze klanten te inspireren. Op die manier laten we zien wat wij met OLBECON, OLCAS en Bloqz (prefab woningbouwconcept) kunnen betekenen in een markt die vraagt om oplossingen om snel, efficiënt en goedkoop te kunnen bouwen”, besluit Oltvoort.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details