01:22
08-06-2015

Olifantengras als alternatief voor beton

Het verwerken van plantaardige vezels van C4-grassen zoals Olifantengras in duurzame bouwmaterialen, kent al een hele lange traditie. Frank Bucher van Acroniq gaat nog een stap verder en presenteert een nieuw bouwstofconcept op basis van Olifantengras, dat lijkt op lagesterktebeton.

“Beton is een fantastisch materiaal, laat ik dat vooropstellen”, begint Frank Bucher. “Er zijn echter vele toepassingen te bedenken waarvoor beton eigenlijk te zwaar of te hard is. De Xiriton-technologie vormt eigenlijk de ontbrekende schakel tussen baksteen en beton. Dankzij de natuurlijke vezel is het materiaal veel lichter dan baksteen of beton en heeft het een zekere taaiheid. Het materiaal wordt dusdanig steenachtig dat het niet meer kan rotten. Hoe ouder de Xiriton, des te steviger en steenachtig het wordt. Het bereikt nooit de sterkte van beton, maar dat is ook niet het doel.”

Biologische CO2-filter
Het verbouwen van C4-grassen zoals Olifantengras fungeert in feite als biologische CO2-filter op braakliggende gronden, verklaart Bucher. “Olifantengras onttrekt tijdens de groei CO2 uit de omgeving. De opbrengst is ongeveer 15 ton biomassa per hectare per jaar (rond 80 kubieke meter jaarlijks van 1 hectare) en dat betekent rond de 20 ton CO2-reductie uit de atmosfeer. De productie van Xiriton is qua machines en infrastructuur vergelijkbaar met de productie van beton. De processtappen zijn achtereenvolgens het versnipperen van de stengels en het eventueel zeven daarvan. Vervolgens wordt het gemixt met minerale bindmiddelen, zoals kalk, puzzolaan, tefra, vliegassen, cementen, et cetera. Daarna wordt het gestort in de bekistingen van Xiriton. De productiemethode is ‘low tech’. Iedereen kan met eenvoudig gereedschap aan de slag.”

Geen wapening
Xiriton is geschikt voor verschillende toepassingen. Frank Bucher ziet bijvoorbeeld mogelijkheden voor de fundering in de wegenbouw, als vervanger van kust-, dijk- en oeverbescherming, maar ook diverse verhardingen of zelfs in de woningbouw. “We hanteren een vergelijkbare druksterkte als baksteen van 5 N/mm² en dat betekent dat met Xiriton eenvoudig twee tot drie verdiepingen hoog gebouwd kan worden. Het materiaal kan toegepast worden in de fundering, muren, vloeren, daken, al dan niet in combinatie met houtskeletbouw of beton. Groot voordeel van Xiriton versus beton is dat voor Xiriton geen wapening nodig is en slechts een beperkte bekisting. Het materiaal is behalve lichter dan baksteen en beton ook brandveilig en goed isolerend. Daarnaast kunnen Xiriton-elementen relatief eenvoudig worden gedemonteerd en herplaatst, maar ook gezaagd worden in kleinere elementen (blokken/tegels) of worden hergebruikt in de Xiriton-productie. Afgekeurd Olifantengras kan als biobrandstof worden gebruikt of als compost. Kortom, een uiterst duurzame techniek.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Beton , gras , Innovatie , Productinformatie

beton en staalbouw partners