Platform over beton en staal in de bouw
Ondergronds distributiecentrum op A1 bedrijvenpark Deventer

Ondergronds distributiecentrum op A1 bedrijvenpark Deventer

Chinese belegger investeert in aanvoer per Zeppelin

Chinese belegger Ying Group heeft zich gemeld met plannen voor de bouw van een voor Nederland uniek distributiecentrum op het A1 bedrijvenpark in Deventer. Het Deventer bedrijf VDR Bouwgroep is betrokken bij de planontwikkeling. Het gaat om een ondergronds distributiecentrum (DC), die vanuit de lucht bevoorraad wordt. Het “dak” van dit hypermoderne DC fungeert dan als landingslocatie voor een indrukwekkende vracht vervoerende zeppelin die vanuit een hoofd-DC in Duitsland vier “regionale” dc’s in Europa belevert. Vooralsnog is alleen bekend dat één van die vier dc’s in Deventer gevestigd gaat worden.

Belegger in duurzaamheid
Het is bekend dat Chinese bedrijven wereldwijd intensief aan het investeren zijn. Ook in Europa, waarbij grote beleggers als Wang Group, Fosun International, Ying Group en het HNA conglomeraat de focus hebben op de sectoren Nutsbedrijven en Transport.

VDR Bouwgroep en de gemeente Deventer hebben bekend gemaakt dat ze door een afgevaardigde van de Ying Group benaderd zijn voor het bouwen van een bijzonder project: een ondergronds distributiecentrum, dat begin 2021 bevoorraad wordt vanuit de lucht.

Gevraagd naar de reden van Ying Group om in Deventer te investeren, laat de beleggingsmaatschappij bij monde van woordvoerster Xiàohuà weten: “Wij zijn in China één van de grootste investeerders in duurzame projecten. China is een groot land, met een enorme technologische kennis, dat hard groeit. Wij zien dagelijks dat het van het grootste belang is dat wij verder kijken dan groei en winstmaximalisatie. Als we nu niet investeren in een meer duurzame manier van zaken doen, putten we onze aarde in recordtempo uit. Te beginnen bij ons eigen land. Wij zien het daarom bijna als onze plicht om overal in de wereld waar wij investeren, de hoogste prioriteit te geven aan duurzame oplossingen. Onze klant, voor wie wij hier in Deventer investeren, begrijpt dat en heeft ook expliciet voor het bedrijvenpark aan de A1 gekozen. De gemeente Deventer heeft hoge duurzaamheidsambities vastgelegd voor dit park, de centrale ligging aan de A1 biedt onze klant een perfecte uitvalsbasis voor zijn logistieke verkeer en dankzij vooruitstrevende samenwerking met alle betrokken partijen gaan wij in 2021 een wereldprimeur beleven: de bulkaanvoer vindt plaats met een zeppelin. Een hypermoderne, schone en stille manier van vrachtvervoer.”

Welk bedrijf zich in dit pand gaat vestigen is vanuit concurrentie overwegingen nog niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat het om een grote online retailer gaat die een samenwerkingsverband aangegaan is met het Engelse Hybrid Air Vehicles. In 2020 hoopt dit bedrijf de eerste zeppelins voor vrachtluchtvaart te leveren. De Airlander 50 wordt 119 meter lang en heeft een maximaal laadvermogen van 60.000 kilo.

Deventer bedrijf bouwt blikvanger.
Algemeen Directeur van VDR Bouwgroep, Luc Baltus, benadrukt zeer vereerd te zijn met het ambitieuze plan van Ying Group. “De beschikbare grond in ons land om op te bouwen, wordt steeds schaarser. De oplossing die nu is gevonden door ondergronds te bouwen en bovengronds een landingslocatie te creëren, biedt vele voordelen. Om te beginnen spreken we over een wereldprimeur: een vrachtzeppelin die vlak bij de A1 de bulkgoederen aanlevert is natuurlijk wel een enorme blikvanger. Los van een relatief klein bijgebouw, komt er verder geen zichtbare bebouwing in dit landschap. Dat geeft een extra groene uitstraling aan het bedrijvenpark.”

Circulair Bouwen
De kennis van circulair bouwen die VDR Bouwgroep opgedaan heeft door het kennisplatform Nexteria op te richten, past het bedrijf ook toe in dit pand. Baltus: “Het is dan ook niet voor niets dat Ying Group zich tot ons gewend heeft. Wij zijn koploper in circulair bouwen en onze visie op circulair grondbeleid is baanbrekend. Nog vóór de start van de bouw zijn door alle betrokkenen afspraken gemaakt over de demontage van het gebouw. Alle toegepaste materialen worden door de verschillende leveranciers teruggenomen aan het einde van de gebruiksduur van dit gebouw. En kunnen weer opnieuw ingezet worden als bouwproduct of volledig teruggebracht worden in de circulaire keten.”

Wat volgens VDR Bouwgroep over zo’n 25 jaar overblijft, is een schone kavel, ruimte voor nieuwbouw (woningen, industrie, stadsparken of andere bestemmingen) en materialen die maximaal worden hergebruikt in nieuwe projecten.

Door ondergronds te bouwen worden enorm hoge isolatiewaarden van het pand bereikt. Baltus: “Gecombineerd met een heel pakket aan energiebesparende, maar ook -opwekkende maatregelen, gaan we voor de hoogste score volgens de BREAAM-NL norm: Outstanding. Bij deze bouwmethodiek wordt op alle aspecten rekening gehouden met natuur en milieu. Op alle fronten is dit dus een opzienbarend project voor ons.”

Groen bedrijvenpark
A1 Bedrijvenpark Deventer is één van de groenste bedrijvenparken van Nederland. Er zijn geen aardgasaansluitingen en twee windmolens langs de A1 zorgen voor een deel van de energievoorziening.

Sinds 2017 wordt bij elke verkochte kavel een oplaadpaal voor elektrische auto’s geleverd. De realisatie van een waterstoftankstation is in onderzoek. Mogelijk wordt A1 Bedrijvenpark Deventer ook de uitvalsbasis voor elektrische stadsdistributie. Bedrijven zelf zetten zwaar in op duurzame bedrijfspanden- en processen.

Informatiepakket
Geïnteresseerden kunnen zich   op www.yinggroup-A1.nl inschrijven voor een informatiepakket, dat in samenwerking met  A1 Bedrijvenpark Deventer opgesteld wordt. In de loop van week 14 wordt het informatiepakket vrijgegeven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details