Platform over beton en staal in de bouw
One-stop-shop voor verzinken en poedercoaten van (constructie)staal
De chemische voorbehandeling is bewust afgesplitst van de verzinkerij.

One-stop-shop voor verzinken en poedercoaten van (constructie)staal

Met vier locaties is Rotocoat één van de grootste verzinkerijen en coaters van Nederland. De combinatie van verzinken en coaten op één terrein (duplex-systeem) maakt het bedrijf tot een one-stop-shop voor het verduurzamen van (constructie)staal. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt in de markt. Een gesprek met operationeel directeur Gerlof Koster over de enorme investeringen die Rotocoat de afgelopen jaren heeft gedaan in het verduurzamen van de interne processen.

Met vier locaties is Rotocoat één van de grootste verzinkerijen en coaters van Nederland.

In de wereld van oppervlaktebehandeling is Rotocoat een gerenommeerde naam. “Op onze vier locaties in Kampen, Wolvega, Dieren en Heerhugowaard zijn zo’n 400 medewerkers werkzaam”, zegt Koster. “Zij werken dagelijks met de meest geavanceerde apparatuur. Onze oudste locaties – Wolvega en Heerhugowaard – hebben namelijk een grondige ‘refit’ en uitbreiding achter de rug. In Wolvega zijn we voortaan in staat om jaarlijks 400.000 m2 te coaten, volledig geautomatiseerd en gekoppeld aan het ERP-systeem. De refit van Heerhugowaard, onze constructieverzinkerij met het langste bad (25 meter) van Nederland, is net afgerond.”

Luchtzuiveringsinstallatie.

7 miljoen euro

Ruim 7 miljoen euro heeft Rotocoat geïnvesteerd in de plant in Heerhugowaard. “Zo hebben we een groot aantal kraanbanen vervangen en een nieuwe afzuigkap geplaatst, maar de grootste update zit hem in de complete nieuwbouw voor de chemische voorbehandeling en de nieuwe zinkoven”, legt Koster uit. “We hebben de chemische voorbehandeling dus bewust afgesplitst van de verzinkerij. In de nieuwe hal van 50 bij 40 meter bevinden zich beitsbaden van 25 meter lang. Dat maakt dat we hier niet langer hoeven te dubbeldippen bij lang materiaal. De installatie is absoluut het nieuwste van het nieuwste, ook qua energievoorziening. In plaats van aardgas worden de baden nu verwarmd met warmtepompen die weer op groene elektriciteit draaien. Verder is geïnvesteerd in een nieuwe zinkoven die alvast is voorbereid op een alternatieve energiebron. Helaas kan de netbeheerder ons nog niet voorzien van de benodigde vermogens, maar zodra dat wel lukt, kunnen we relatief eenvoudig omschakelen op elektriciteit of eventueel op waterstof. De nieuwe zinkoven is ruim 20 procent ‘zuiniger’ en de eerste die op deze manier in Europa wordt geleverd. We maken namelijk gebruik van een ingenieus systeem waarbij de lucht bij de gasbranders alvast wordt voorverwarmd met warmte uit de oven. Ook de droogoven maakt gebruik van restwarmte uit de zinkoven.” 

Dankzij een ingenieurs brandersysteem is de nieuwe zinkoven ruim 20 procent ‘zuiniger’ en tevens de eerste die op deze manier in Europa wordt geleverd.

Lange garanties

Rotocoat zet dus fors in op de thema’s duurzaamheid en circulariteit. Het bedrijf is sterk in het duplex-systeem oftewel: in één hand verzinken, onregelmatigheden verwijderen (het zogenaamde coating gereedmaken) en elektrostatisch poedercoaten. Het biedt de meest duurzame bescherming in de strijd tegen corrosie van staal. De poedercoating beschermt de zinklaag tegen aantasting van buitenaf en de zinklaag beschermt het staal tegen corrosievorming van binnenuit. “Het resulteert in een aanzienlijk langere beschermingsduur”, weet Koster. “En omdat we het als een one-stop-shop aanbieden, kunnen we ook een hoge kwaliteit garanderen en dus met gemak langere garanties afgeven. We zien dan ook een extreme groei in deze vorm van verduurzamen van (constructie)staal. Bij einde levensduur zijn we bovendien in staat om het constructiemateriaal te ‘ontzinken’. De zinkassen en het hardzink worden bij een recyclingbedrijf binnen onze eigen groep gerecycled tot 100 procent nieuw zink die weer als zinkbroodjes de markt op gaan. Circulariteit ten top.”

En dat zijn niet de enige stappen die Rotocoat het afgelopen jaar heeft gezet op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zo heeft Rotocoat zichzelf onder andere de ambitie gesteld om in 2040 CO2-neutraal te zijn en heeft de oppervlaktebehandelaar onder het handelsmerk Zinculair® in april het Cradle to Cradle Certified® Bronze certificaat behaald. Koster tot besluit: “We zitten bovenop de ontwikkelingen en kijken voortdurend welke technieken voor ons interessant zijn om in te investeren op de verschillende locaties.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details