Platform over beton en staal in de bouw
Ontwikkeling normdocument voor hergebruik stalen constructieve elementen van start

Ontwikkeling normdocument voor hergebruik stalen constructieve elementen van start

NEN start in 2021 met de standaardisatie van een proces dat het mogelijk moet maken om stalen elementen die een constructieve functie hebben vervuld in een bouwwerk, gemakkelijker opnieuw in te kunnen zetten als constructief element.

Constructief staal dat vrijkomt uit bouwwerken die afgebroken worden, wordt veelal gerecycled. Om de milieu-impact van staal te beperken, is hergebruik van deze elementen een aantrekkelijke optie. De constructieve veiligheid van bouwwerken mag hierdoor echter niet in het gedrang komen. De kwaliteit bepalen van een element dat hergebruikt wordt is daarom belangrijk.

Aanvullend nationaal normdocument

Het huidige systeem voor de bepaling van de kwaliteit van stalen constructieve elementen, is gericht op nieuwe elementen. Partijen die dezelfde procedure proberen toe te passen voor gebruikte elementen, ervaren moeilijkheden die deels door een aanvullend nationaal normdocument wordt ondervangen. Ook ondersteunt een dergelijk normdocument ontwerpers die toekomstig hergebruik van nieuwe producten mogelijk willen maken.

Het te ontwikkelen normdocument maakt onder andere inzichtelijk:
– wat de procedure behelst om de kwaliteit van de her te gebruiken elementen te bepalen;
– bij welke partij welke verantwoordelijkheid ligt;
– hoe de procedure past binnen het proces van de vergunningverlening.

Het normdocument wordt ontwikkeld door een werkgroep binnen NEN en wordt kortstondig ter consultatie voorgelegd aan de markt.

Meer informatie

Interesse in deelname aan het proces om een normdocument te ontwikkelen voor het hergebruik van stalen constructieve elementen? Neem contact op met Suzanne Dietz, consultant Bouw, telefoon 015 2 690 384 of e-mail mb@nen.nl.

lees het bericht op nen.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details