Platform over beton en staal in de bouw
Op naar een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving
Stappen maken met BIM.

Op naar een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Ongeveer tegelijk met het BetonAkkoord in 2018 is de ‘DigiDeal’ gesloten. Marktpartijen, kennisorganisaties en het ministerie van BZK sloegen onder regie van het BIM Loket de handen ineen om de digitaliseringsopgave binnen de sector te versnellen. Inmiddels lopen onder de paraplu van digiGO tientallen versnellingsprojecten en wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Alles is gericht op digitale samenwerking. “Deze ketenbrede digitaliseringsaanpak is cruciaal om de grote opgaven van de sector te realiseren”, zegt voorzitter van de DSGO programmaboard Roger Tan. “Het is een voorwaarde om efficiënter, duurzamer en beter te werken.”

Digitalisering is een belangrijke voorwaarde om de grote maatschappelijke opgaven op te lossen.

Het gaat hard met de digitale ontwikkelingen in de sector. Digitalisering helpt ons verder in het gehele bouwproces, van ontwerp tot en met beheer. Het is uitgegroeid tot een vitale productiefactor. Ontwerpen, toetsen met virtual reality, rekenen aan complexiteit, simulaties, serious gaming, parametrisch ontwerpen, plannen, digital twinning, uitvoeren, controleren… er wordt steeds meer mogelijk. Ook bij het onderhoud van installaties, zoals planningen en predictive maintenance, speelt digitalisering een steeds grotere rol. “Toch zijn er in de recente ‘digimonitor’ nog grote verschillen tussen de verschillende clusters in de sector en ook in de mate van digitale volwassenheid”, signaleert Tan. “Cruciaal is dat er niet alleen binnen de eigen organisatie wordt geïnvesteerd, maar juist ook in horizontale ketens. Daar speelt het programma digiGO een belangrijke rol, samen met BIM Loket.”

Roger Tan: ‘De volgende stap heet ‘federatief data delen’.

Next level: federatief data delen

De volgende digitale golf-uitdaging komt er alweer aan. Naar verwachting zal deze ons verder helpen om samen slimmer en sneller te werken in de bouwsector. We zijn inmiddels wel gewend aan het versturen van digitale informatie van systeem naar systeem. De volgende stap heet ‘federatief data delen’, een applicatie waaraan hard wordt gewerkt binnen het programma Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Tan: “Bij federatief data delen wordt informatie uit een applicatie van onderneming A – onder voorwaarden – beschikbaar gesteld aan een applicatie van onderneming B. Een export maken (bijvoorbeeld in PDF), deze inpakken en digitaal verzenden om deze vervolgens weer uit te pakken en te importeren behoort dan tot het verleden. Data blijven bij de eigenaar (de bron) en de gebruiker kan deze ophalen wanneer nodig.”

Goede afspraken

Hiervoor moet de ‘Digital Trust’ wel goed geregeld worden. De data mogen immers alleen in handen komen van de juiste partij en uitsluitend worden ingezet voor de beoogde doeleinden. Ook over datamodellen en de inhoud van digitale transacties moeten goede afspraken worden gemaakt. “Federatief data delen is de nieuwe stap in de aanpak van de steeds groter wordende maatschappelijke opgaven”, daarvan is Tan overtuigd.

Samen werken aan een digitale gebouwde omgeving.

Digital Savvy 

“De digitalisering gaat hard en helpt ons zeker verder, maar laten we niet vergeten de mensen mee te nemen in deze ontwikkelingen. Mensen zijn en blijven van vitaal belang. ‘Digital Savvy’ – het slim gebruiken van digitale mogelijkheden – wordt een kerncompetentie voor iedereen die samenwerkt binnen de ontwerp-, bouw- en technieksector.”

Overkoepelend overzicht en inzicht.

Samen met de sector

Dat maakt het belangrijk om het DSGO te ontwikkelen samen met de sector. “Een representatieve vertegenwoordiging in het programma is essentieel”, besluit Tan. “We zijn hiervoor op zoek naar partijen die zich hierdoor aangesproken voelen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details