Platform over beton en staal in de bouw
Optimalisaties in betonwerken

Optimalisaties in betonwerken

Voor het project Turnova heeft Mermans Beton intussen al 37.000 m³ beton geleverd. De betonleverancier heeft voor de aannemers op het project de nodige optimalisaties weten te realiseren en stond bovendien voor een aantal uitdagingen. Een gesprek met bedrijfsleider en betontechnoloog Jef Van Baelen.

Turnova

Turnova in Turnhout is een omvangrijk project dat door verschillende aannemers wordt gerealiseerd. Interbuild is verantwoordelijk voor de realisatie van de ondergrondse parkeergarage en de 72 meter hoge woontoren. Aannemer Pluym-Van Loon uit Ravels bouwt op zijn beurt de appartementen in het Academie Kwartier.  “Voor zowel Pluym-Van Loon als Interbuild verzorgen we sinds het begin van de werken de betonleveringen”, zegt Van Baelen. “Op anderhalf jaar tijd hebben we bijna 87.000 ton aan betonmortel geleverd in 1.300 bestellingen.”

Minder hinderplan
Van Baelen heeft nog meer cijfers: “De 1.300 bestellingen vertegenwoordigen 4.150 vrachten en dat resulteert weer in ongeveer 180.000 gereden kilometers. We zijn in februari 2017 gestart met de eerste leveringen en hebben gedurende het project nauw overleg gehad met de aannemers over de leveranties. De werf heeft namelijk een moeilijke doorgang en wordt bijna volledig ontsloten door een aantal scholen. Vanuit de stad Turnhout werd een ‘minder hinderplan’ opgesteld om het verkeer (vooral voetgangers en fietsers) zo min mogelijk te hinderen, waarbij binnen bepaalde tijdsvensters geen vrachtverkeer mogelijk is. Dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee naar planning in verband met de vele betonleveringen.”

één meter dikke betonplaat
Mermans Beton heeft voor Interbuild onder meer een optimalisatie bereikt bij de bouw van de woontoren. “In plaats van de betonmortel te verpompen hebben we voorgesteld om de mortel met een 3-kuubs betonkubel naar boven te verplaatsen”, zegt Van Baelen. “Daarmee wordt bespaard op de huur van een (dure) pompinstallatie die uiteindelijk tot grote hoogte de mortel moet verpompen. Ook hoeft de aannemer aan het eind van de dag alleen maar de betonkubel schoon te maken en niet een complete pompinstallatie. Daarnaast hebben we Pluym-Van Loon bijgestaan bij de selectie van de betonsamenstellingen en met technische ondersteuning bij het effectief storten van de 1 meter dikke en 340 m² grote betonplaat die fungeert als eerste verdieping Kavel 7. Om interne scheurvorming te voorkomen, is een intern koelcircuit aangelegd en is het betonpakket na het storten volledig ‘ingepakt’ om geen problemen te krijgen met het temperatuurgradiënt.”

Mermans Beton heeft op piekmomenten alle 14 eigen mixers ingezet, plus nog een aantal huurwagens. De centrale heeft een capaciteit van 100 m³ per uur en kan tot 1.000 m³ beton per dag produceren en afleveren. Men beschikt over een modern mixerpark, met onder andere een pomp-mixer. Ook kan Mermans Beton aparte betonpompen inzetten. Met deze middelen zijn een uitstekende service en grote flexibiliteit gegarandeerd. Met zijn kwalitatief hoogstaande beton voldoet Mermans Beton ook aan het Nederlands Bouwstoffenbesluit. Doordat men beschikt over zowel het Benor- als KOMO-keurmerk kan er zowel in België als in Nederland geleverd worden.   

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Mermans Beton
Uitgelichte afbeelding: 
Mermans Beton heeft op piekmomenten alle 14 eigen mixers ingezet, plus nog een aantal huurwagens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details