Platform over beton en staal in de bouw
‘Our part in every solution’

‘Our part in every solution’

Vervanging en verduurzaming van bruggen, tunnels, sluizen en viaducten vraagt om kwaliteitsvolle bevestigingsmaterialen

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan de vervanging en renovatie van haar bestaande infrastructuur. “Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren ’50 en ’60 van de 20e eeuw en zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder wordend verkeer”, weet Pim van Leeuwen, commercieel directeur van Stafa. “Omdat dit de kans op storingen en uitval vergroot, wordt de bestaande infrastructuur op dit moment vervangen. Stafa levert hier graag een bijdrage aan middels hoge kwaliteit bevestigingsmaterialen, tegen een concurrerende prijs.”

In het geval van dynamische constructies, zoals bij bruggen het geval is, is het gebruik van voorspanbouten regel.

Bevestigingsmaterialen zijn overal en kunnen op verschillende manieren worden toegepast, vertelt Van Leeuwen. “Het belang van hoge kwaliteit bevestigingsmaterialen wordt nog wel eens onderschat. Zeker in het geval van cruciale toepassingen, zoals hierboven beschreven.” In eerdere artikelen was al te lezen dat Stafa inspeelt op de actualiteiten rondom het loslopen van boutverbindingen in constructies, die op het eerste gezicht van statische aard zijn. “Echter onder invloed van een tegengestelde windbelasting kan de bout-/moercombinatie loskomen. Om dit risico uit te sluiten, kan voor het gebruik van HV (Hochfest Vorgespannt) voorspanbouten worden gekozen, conform de EN 14399.” In het geval van dynamische constructies, zoals bij bruggen het geval is, is het gebruik van voorspanbouten sowieso al regel, vertelt hij. “Veelal zijn deze bouten voorzien van een thermisch verzinkte coating.”

Hoge kwaliteit, lange levensduur

Thermisch verzinkte producten zijn al jaren één van de specialiteiten van Stafa. “Wij leveren een uitgebreid pakket van thermische verzinkte voorspanbouten van hoge kwaliteit”, aldus Van Leeuwen. “Wellicht ogen HV-bouten op het eerste oog duurder dan niet voorgespannen bevestigingsmaterialen, maar door hun kwaliteit en bestendigheid hebben ze over het algemeen een langere levensduur. Ook vergen zij minder onderhoud, wat op de langere termijn zorgt voor lagere kosten.” Stafa is TÜV gecertificeerd voor zowel statische (SB bouten volgens EN 15048) als dynamische HV-voorspanbouten (EN 14399). “Ook beschikken wij over een eigen laboratorium waar we onder andere trekproeven, Charpy testen, hardheidsmetingen en zoutsproeitesten uitvoeren. Bovendien kunnen we met onze Keyence optische meetapparatuur tot op de kleinste details inzoomen op de maatvoering van onze binnenkomende producten.”

Om de traceability transparant te houden, zijn de HV-bouten en moeren van Stafa voorzien van een indruk waarin de sterkteklasse, markering van de fabrikant, HV en het lotnummer terug te vinden zijn. “In combinatie met het bijbehorende certificaat is alle informatie terug te vinden die benodigd is om de kwaliteit te kunnen herleiden.”

Exact het juiste draaimoment

Het correct specificeren en installeren van HV-bouten is essentieel voor optimale prestaties en veiligheid, benadrukt Van Leeuwen. “Ingenieurs moeten rekening houden met factoren zoals belastingen, spanningen, omgevingsomstandigheden en montageprocedures, om ervoor te zorgen dat HV-bouten effectief worden gebruikt. Afhankelijk van de diameter en lengte is bijvoorbeeld een ander aandraaimoment van toepassing. Stafa biedt hiervoor een handige tool, dat op basis van onder andere de diameter het juiste aandraaimoment toont. Op deze manier wordt een optimale verbinding geborgd.”

Uitgebreid pakket producten en diensten

Stafa is één van de grootste distributeurs op het gebied van bevestigingsmaterialen. Vanuit het omvangrijke voorraadprogramma levert het familiebedrijf uit Maarheeze naast HV-producten bijvoorbeeld ook draadstangen, haakankers, borgmoeren, spanwartels, ringen, schroeven, zeskantmoeren en binnen- en buitenzeskant bouten conform DIN of EN ISO door geheel Europa. “Al onze producten zijn in vele maten, in diverse oppervlaktebehandelingen en direct uit voorraad leverbaar”, aldus Van Leeuwen. “Van standaard fasteners tot speciaal geproduceerde ‘special parts’: alle opties zijn mogelijk!” Naast een uitgebreid gamma producten, zijn ook de persoonlijke benadering en het brede dienstenpakket kenmerkend voor Stafa. Onder andere coatings, private labels, montagesets, Kanban en andere diensten behoren inmiddels tot de mogelijkheden, waardoor klanten van A tot Z worden ontzorgd. En ook duurzaamheid is een belangrijke pijler. Zowel het actief verduurzamen van de eigen panden als het terughalen van bedrijfsactiviteiten naar Europa (reshoring) leveren een belangrijke bijdrage aan een duurzame samenleving, waarin kwaliteit en veiligheid te allen tijde voorop blijven staan. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details