Platform over beton en staal in de bouw
Pakhuis Noordland 12, Bergen op Zoom | Hoogste veiligheidsnorm in Nederland

Pakhuis Noordland 12, Bergen op Zoom | Hoogste veiligheidsnorm in Nederland

‘De combinatie van beton en staal maakt meer mogelijk’

Mepavex bouwde haar twaalfde en dertiende distributiecentrum en haar tweede en derde opslag voor verpakte gevaarlijke, chemische stoffen. De centra zijn uniek voor Nederland. Door het gebouw in kleine compartimenten te verdelen en de risico’s per compartiment te borgen, biedt distributiecentrum Noordland 12 een veiligheidsnorm die de standaardnorm ver overtreft.

Voor de bouw van distributiecentrum Noordland 12 ging Mepavex Logistics in zee met totaalbouwer ASK Romein. Het bedrijf realiseerde het merendeel van de Noordland-opslagloodsen en was dus bekend met de hoge eisen voor de loodsen van Mepavex Logistics. Noordland 12 is bestemd voor verpakte, chemische stoffen en gebouwd volgens de PGS15-norm. Noordland 12 en 13 bieden samen zo’n 44.000 m² opslagruimte en waren binnen elf maanden klaar voor gebruik.

Bergen op Zoom Pakhuis Noordland 12

De laadzone is extra afgeschermd met een tussenwand.

 

Snel en complex

“De korte bouwtijd is tegenwoordig meer regel dan uitzondering”, vertelt Marcel Michielsen, algemeen directeur Bouw van ASK Romein Roosendaal. “Maar dit keer moesten we de korte bouwtijd combineren met hoge technische veiligheidseisen. Om zeker te zijn dat de opslagruimte over enkele jaren nog conform de regelgeving is, heeft Mepavex Logistics gekozen voor veiligheidsnormen die nu nog ver boven de standaard liggen. Dat heeft het project redelijk complex gemaakt. We hebben ervoor gekozen om betonnen wanden en kolommen te combineren met stalen balken en liggers.”

Verdeling in compartimenten

Het gebouw telt vier expeditieruimtes met elk acht opslagcellen. De cellen en expeditieruimtes zijn allemaal afzonderlijke brandcompartimenten van 60 minuten. De laadzone is extra afgeschermd met een tussenwand, waardoor elke dock twee brandwerende overheaddeuren van 60 minuten heeft. In de cellen en expeditieruimte ligt ruim twee kilometer vlamdovende vloergoot in vloeistofdichte vloeren. Deze zorgen ervoor dat eventueel bluswater – maar ook (brandende) producten – gecontroleerd naar één van de 48 opslagkelders worden afgevoerd en geen schade kunnen berokkenen aan het milieu. Om alle opgeslagen stoffen te kunnen blussen, is het gebouw uitgerust met een traditionele sprinklerinstallatie en gasblusinstallatie.

Bergen op Zoom Pakhuis Noordland 12

Noordland 12 en 13 bieden samen zo’n 44.000 m² opslagruimte en waren binnen elf maanden klaar voor gebruik.

 

Verantwoord en binnen budget

“Mepavex Logistics is een vooruitstrevend bedrijf en handelt maatschappelijk verantwoord”, weet Michielsen. “Zij hebben bijvoorbeeld gekozen voor de plaatsing van vloeistofdrempels onder de toegangsdeuren. In geval van lekkage of bluswerken is er één afgesloten lekbak waarin het bluswater terechtkomt, zodat er geen schade aan het milieu ontstaat. Het was voor ons een mooie uitdaging om al deze voorzieningen verantwoord te bedenken en efficiënt en binnen budget te realiseren.”

Alles onder één dak

“ASK Romein heeft alles in eigen huis”, vervolgt Michielsen, “en bij dit soort complexe uitdagingen pluk je daar de vruchten van. Onze architecten, ontwerpers, constructeurs en tekenaars wisselen continu van gedachten, delen hun expertise en bundelen hun krachten. Zelfs het vergunningentraject, de toetsing aan de PGS15-norm, het Bouwbesluit en de nazorg hebben wij voor de klant verzorgd. Enkel voor de brandwerendheid bij Noordland 12 hebben we een externe specialist aangesproken. Deze bundeling van krachten biedt ons – maar ook onze klant – grote voordelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details