enjoy concrete
01:39
18-07-2016

Passie voor beton

De West-Vlaamse ondernemer Bernard Joye heeft een passie voor beton. Met Enjoy Concrete trekt hij de kaart van stijlvolle betoncreaties die de kracht en puurheid van het bouwmateriaal in de schijnwerpers zetten.

Het betonbedrijf uit Veurne biedt prefabelementen aan voor een brede waaier aan betonprojecten: zowel zichtbeton voor wanden, kolommen, trappen en terrassen als op maat gemaakte designbetonstukken. Het designbeton kan de vorm aannemen van een superglad keukentablet, badkamermeubels, tuinobjecten zoals een zitbank of een bloembak of zelfs kunstwerken. Allemaal bevinden ze zich in de uitgebreide portfolio van de firma. Zelfs een ingewikkelde textuur of een kleurtje schrikken de betonexperten van het Veurnse bedrijf niet af. Integendeel, Enjoy Concrete heeft al enkele graphic concrete-opdrachten uitgevoerd waarbij tekeningen of foto’s op de betonelementen ‘geprint’ worden.

Kwaliteit en esthetiek
Prefabulous luidt de baseline van Enjoy Concrete. Een samentrekking van prefab en fabulous, het Engelse woord voor geweldig. De merknaam – Enjoy Concrete – zegt het zelf: genieten van beton. En dat is ook hoe de gepassioneerde Joye zijn bedrijf in de markt zet: als een fabrikant van kwaliteitsvolle, op maat gemaakte en modieuze prefabelementen. Daarbij leggen de oprichter en zijn circa 38 medewerkers de nadruk op kwaliteit en esthetiek. “Werken met beton is voor mij een passie, een cultuur, een kunst”, geeft Joye mee. Het eigen hoofdkantoor langs de Lovaart geldt als uithangbord en showcase. Het gebouw is volledig uit prefab beton opgetrokken. De boardroom in een uitkragend volume en de geprinte bomenrij – een voorbeeld van graphic concrete – gelden als eyecatchers.

Japans beton
Joye verdiende zijn strepen met het aannemersbedrijf Furnibo dat vaak en graag met beton aan de slag ging. In september 2010 richtte hij Enjoy Concrete op, een eigen fabriek van prefab betoncreaties. In de bedrijfshal in Veurne produceren de betonstorters supergladde elementen voor industriebouw, tuin- en landschapsprojecten, particulieren en projectontwikkelaars. Alles op maat en met de kleur en afwerking zoals de opdrachtgever het wenst, klinkt het. De betonbasis bestaat uit het zogenaamde Japans glad beton, een zeer vloeibaar, zelfverdichtende en zelfnivellerend beton. De supergladde bekisting draagt verder bij tot de hoge esthetiek van de prefab-elementen, legt Joye uit.

De innovatieve prefab betonelementen die Enjoy Concrete fabriceert in de fabriek in Veurne zijn uitermate geschikt voor designprojecten. Het materiaal is strak en straalt kracht uit. Niet voor niks is het uiterst populair bij architecten. De dubbelzijdige terrassen van Enjoy concrete zijn uniek qua technologie daar deze verticaal gestort worden zodat alle zijden een gladde uitstraling hebben en het loopvlak een antislip design.

Uitbreiding
Het gaat Enjoy Concrete voor de wind. In april van dit jaar besloot het bedrijf samen met De Brabandere uit Veurne buur betoncentrale Holcim over te nemen. Zo maakte het van een nood een deugd. Holcim sloot de deuren, waardoor Enjoy Concrete een toeleverancier verloor. Maar De Brabandere kocht de productie-eenheid over en werd meteen ook de nieuwe leverancier van het gladde Japanse beton. Enjoy Concrete kocht een deel van de gronden zodat het de eigen productiesite verder kon uitbreiden met 4.700 m².

Tekst: Bram Souffreau  |  Beeld: Enjoy Concrete

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

envo-fixloveld tate modern