01:53
24-10-2018

De Pen | Edo Peet, MVO manager bij Bruil

Verslaafd aan grondstoffen!

De bouwsector staat bekend als grootverbruiker van grondstoffen. Het bouwproces is complex, het materiaalgebruik inefficiënt en de bouwmethoden traditioneel. Ik geloof dat dit anders moet én kan.

Edo Peet, MVO manager bij Bruil

In de afgelopen columns is al veel geschreven over circulaire economie, verspilling en gebruik van ruimte. Onderwerpen die ook bij ons, als vierde generatie familiebedrijf, bovenaan de agenda staan en deel uitmaken van onze glasheldere missie en visie. In 2025 is Bruil hét voorbeeld dat bouwen veel klantgerichter en efficiënter kan. Door digitale productiemethoden met optimaal materiaalgebruik krijgen klanten direct toegang tot slimme en betaalbare producten. Door digitalisering ontstaan nieuwe mogelijkheden om klanten sneller, eenvoudiger en op maat te bedienen. En natuurlijk willen we dit bereiken met zo min mogelijk gebruik van primaire grondstoffen. Kortom: slimme bouwproducten maken met minder materiaal. Dat is wat ons in beweging brengt. Maar eerlijk is eerlijk, als materiaalverslaafd bedrijf, van oudsher gefocust op tonnen en kuubs, voelt het oncomfortabel. En dat is precies de bedoeling.

Ik wil even terug naar 2015. In dat jaar is het magazijn van onze productielocatie aan de Neonstraat in Ede uitgebreid. Op hetzelfde moment was Bruil bezig met de ontwikkeling van woningen elders in Ede. Om ruimte te maken, moest onze 35 jaar oude werkplaats worden gesloopt. Het idee ontstond om de stalen raatliggers uit de werkplaats te hergebruiken in de uitbreiding aan de Neonstraat. De vrijkomende raatliggers werden zelfs het vertrekpunt van het ontwerp van het nieuwe magazijn. Door de raatliggers her te gebruiken, zijn tonnen staal, CO2 en euro’s bespaard. Bij dit project kwamen toeval en alertheid samen. In de toekomst wil je dit soort kansen – samen in de keten – beter regisseren.

Terug naar 2018. De tijd van overleggen, mooie intenties en plannenmakerij moet overgaan in concrete acties. Er is lang genoeg gepraat via Green Deals en workshops. Het is tijd om wat te gaan doen. En in veel gevallen kun je al beginnen zonder grote innovaties of investeringen. Gewoon in het hier en nu. In 2017 was bijvoorbeeld ca. 8% van onze grondstoffen een secundaire bouwstof. Maar binnen de huidige normen blijkt nog ruimte te zijn die we niet volledig pakken. Nu zijn we volop bezig om ervoor te zorgen dat we in 2019 op 15% uitkomen. Gewoon door te doen wat er al kan binnen de norm. En natuurlijk is dat nog maar een tussenstap naar een nog groter percentage.

Inmiddels worden wij door anderen in de keten gezien als een partij die niet alleen meedenkt maar ook mee doet en daar ben ik trots op. Of het nu gaat om de ontwikkelende aannemer met een circulair concept of de gemeente die zijn eigen kringloop wil sluiten. Wij omarmen opdrachtgevers die daadwerkelijk van een lineair naar een circulair businessmodel over willen gaan.

Met andere woorden: laten we samen aan de slag gaan. Op basis van partnerschap en een gedeelde visie. Zo worden wij als makers gestimuleerd om na te denken over thema’s als terugname van bouwmaterialen, CO2-arm met minder materiaal en slimme bouwproducten. Thema’s die ook samenkomen in het Bruil innovatieplatform LAB25. Een beter moment om aan te sluiten en samen aan de slag te gaan is er niet. Wij zeggen ‘de vragen van morgen zijn de bouwstenen van vandaag’. Dus, met welke vraag daagt u ons uit? 

Ik geef de Pen door aan Leon Spikker, mede-oprichter en architect

bij Studio RAP uit Rotterdam.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: bouwsector , Bruil , De Pen , MVO

beton en staalbouw partners