02:02
24-04-2018

De Pen | Robert Kwintenberg, algemeen directeur Van den Brink Staalgroep, initiator van Logistaal.nl en Circulairstaal.nl

Het circulaire kwartje 

Iedereen praat erover: circulair bouwen. De sociale media staat er vol van. Er komen steeds meer circulaire initiatieven en bedrijven. Circulair denken en doen, dat is de richting voor de komende jaren.

Het kwartje oppakken
Als we nu als bouwbranche niets doen, hebben we niets geleerd van de afgelopen crisis. Dan gaat het hopeloos fout. Eén voorbeeldje? Er was in de afgelopen jaren veel leegstand in de kantorenmarkt. En je kon echt niets met die incourante gebouwen. Dat moeten we voorkomen. Nu denken we na over pachten van grond, aanpasbaarheid en multifunctionele inzet van gebouwen, de- en remontabele constructies, et cetera. Daarmee is niet gezegd dat we toekomstige leegstand uitsluiten, maar we zetten wel stappen in de goede richting. Het getuigt van goed rentmeesterschap. En er is een verdienmodel met veel laaghangend fruit. Circulaire oplossingen zijn bovendien goed voor het imago van onze toch wel conservatieve bouwsector. We pakken het kwartje op.

Het kwartje draaien
Door het winnen van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2016 ziet de markt ons staalbedrijf – Van den Brink Staalbouw – als voorloper op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het klopt ook dat wij hier als organisatie veel over nadenken, concepten ontwikkelen en het in de praktijk toepassen. We geloven hierin, krijgen hier veel energie van en we gaan door. Maar we kunnen het niet alleen. Om circulaire producten te ontwikkelen, heb je niet alleen enthousiaste producenten en leveranciers nodig, maar ook opdrachtgevers. Gelukkig zijn er steeds meer opdrachtgevers die de circulaire ambities van Nederland een warm hart toedragen. De eerste circulaire opdrachten zijn binnen. Er wordt nu nagedacht over terugkoopvoorstellen, lease, nieuwe eigendomsmodellen, bouwvoorschriften, vermindering van CO2-uitstoot, noem maar op. Met andere woorden: het kwartje draait.

Het kwartje valt
En dat is een goede zaak. Tenminste, als het kwartje dan maar de goede kant op valt. Want er zijn ook critici die zeggen dat het allemaal maar gebakken lucht is: ‘We zijn net uit de crisis, er is al zoveel veranderd, het gaat nu goed en dan nu hebben ze het weer over circulair bouwen …’. Tja, mensen veranderen, tijden veranderen, alles verandert. Dat is ons leven. Eerlijk gezegd was ik zelf een paar jaar geleden ook uiterst kritisch met betrekking tot circulariteit. Ik geloofde niet in nog weer een concept dat misschien nog wel verder gaat dan de vogelkastjes aan de muur van BREEAM. Al die adviseurs met dat papierwerk. Voor veel ondernemers ging het maar om één ding: de subsidie. En begrijpelijk. Een goede bijvangst is daarbij dat we door BREEAM uiteindelijk wel betere gebouwen hebben gebouwd. Mooier, duurzamer en energiezuiniger. Dat had ik me toen nog niet gerealiseerd. Dat zet je aan het nadenken. We zijn allemaal Nederlander, we willen wel duurzaam, als het maar geen geld kost. Circulariteit is anders. Het is duurzaam en het levert geld op. Niet voor niets zijn er nu veel startups in circulariteit. De overheid wil in 2050 volledig circulair zijn en denkt na over stimuleringsmaatregelen. Het kwartje gaat vallen.

Het kwartje is gevallen
Inmiddels bieden wij onze afvalplaten aan voor nieuwe toepassingen, maken we leaseoffertes voor draagconstructies, praten we over terugkoopgaranties en werken we met verschillende partijen aan onze circulaire missie. Het kwartje is gevallen. De goede kant op welteverstaan. En bij u? Voor elke ondernemer zijn er circulaire kansen. Weet dat alles wat je circulair doet, goed is voor ons milieu. Leg de focus op de langere levensduur van je product en bedenk creatieve toepassingen om de restwaarde te hergebruiken. Dan weet ik zeker dat ook u een verdienmodel ziet. Niet opgeven, want je snapt het pas als je ziet.   


Robert Kwintenberg, algemeen directeur Van den Brink Staalgroep, initiator van Logistaal.nl en Circulairstaal.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Groene betoncentrale