01:15
23-10-2018

De Persgroep | Beton afdichten met behulp van de spuitmethode

Bij de nieuwbouw van het hoofdkantoor van De Persgroep in Antwerpen heeft Van Tatenhove Kelderafdichting uit het Zeeuwse Gapinge de binnenafdichting verzorgd. Dit is gebeurd met behulp van de spuitmethode, die nog niet zo vaak wordt toegepast.

Onder niveau -2 van de nieuwbouw van De Persgroep bevinden zich enkele watertanks. Dit betreft een bluswatertank, een waterbuffer en twee sceptische putten. Vier betonnen bakken waarin hemelwater van het dak of water van de straat wordt verzameld en vervolgens wordt gebruikt voor de sprinklerinstallatie en het doorspoelen van de toiletten die op de twee septische putten uitkomen. Met oppervlakten van 250 m² voor de bluswatertank, 80 m² voor de waterbuffer en 200 m² per septische put zijn het vrij grote tanks. Ze liggen op 7 meter diepte in de grond en bestaan uit betonnen vloeren van 40 cm dik. De wanden rondom hebben een dikte van 30 cm en zijn 3 meter hoog. Deze wanden zijn daarnaast nog eens voorzien van een extra betonnen plaat. Al deze vloeren en wanden zijn ter plaatse gestort.

Coaten is noodzakelijk
Om lekkage te voorkomen, is coaten aan de binnenzijde een must. Van Tatenhove Kelderafdichting heeft de binnenkant van deze vier betonnen bakken dan ook volledig afgedicht. Directeur Peter van Tatenhove licht de werkwijze toe. “Voor het coaten van de vloeren en wanden hebben we gebruikgemaakt een peristaltische pomp die de coating via een slang met spuitkop onder 8 Bar rustig op de wanden spuit. Hiervoor hebben we een 2-componenten coatingpasta van Köster gebruikt. Voordat we hiermee aan de slag konden, moesten de tanks eerst schoongespoten worden onder hoge waterdruk. Daarna hebben we holle kim aangebracht, een waterdichte mortel die in alle hoeken gesmeerd is om deze minder scherp te maken, zodat scheuring onmogelijk is.”

Voordelen
Van Tatenhove is één van de weinige bedrijven die zich zowel met binnen- als buitenafdichting bezighoudt. “Zes jaar geleden zijn we met deze spuitmethode begonnen”, vertelt de directeur. “Op de meeste plaatsen in Nederland én België wordt de mortel nog steeds met de hand aangebracht, terwijl de voordelen van spuiten voor de hand liggen. Niet alleen gaat het sneller, ook is er geen steiger in de put nodig.
Het gevolg is dat we het werk hier met drie man in slechts vier dagen tijd konden realiseren!”  

Tekst | Irene Teunissen   Beeld | Van Tatenhove Kelderafdichting

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Generieke Poortinstructie