Platform over beton en staal in de bouw
Prefab betonelementen voor Amsterdams datacenter uit Apeldoorn
De bouw van AMS11 is voor Preco één van de eerste opdrachten van het Ierse Mercury, maar inmiddels heeft de totaalleverancier van prefab betonelementen alweer een aantal nieuwe projecten in opdracht.

Prefab betonelementen voor Amsterdams datacenter uit Apeldoorn

In Amsterdam wordt het ene na het andere datacenter gebouwd. Zo is het nu de beurt aan datacenter AMS11 op de Amsterdam Schiphol Campus. Een mooie opdracht voor Preco, die als totaalleverancier van prefab betonelementen voor dit project een groot aantal kanaalplaatvloeren, wanden, liftkernen, trappen en bordessen engineert, produceert en levert. Voor het Apeldoornse bedrijf is dit weliswaar één van de eerste projecten met de Ierse aannemer Mercury, maar zeker niet het laatste…

AMS11 wordt dus gebouwd door Mercury, een Iers bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van datacenters in heel Europa. Volgens Menno de Man, projectleider bij Preco, was het in het begin even wennen aan elkaar en aan de voertaal Engels. “Bouwen in het Engels is toch net even wat anders dan wat we gewend zijn”, zegt hij eerlijk. “Mercury hanteert een overlegstructuur van voornamelijk Teams-meetings over elk specifiek onderwerp en maakt gebruik van een online platform voor data-uitwisseling. Die digitale overlegstructuur was in het begin even wennen voor ons, maar nu in de praktijk plukken we daar wel de vruchten van. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt en is perfect op elkaar afgestemd.”

Het datacenter bestaat in de basis uit een staalconstructie. Verdere stabiliteit wordt verkregen door de prefab betonnen binnen- en buitenwanden, liftkernen en de trappen en bordessen.

Stabiliteit

Het datacenter bestaat in de basis uit een staalconstructie. Verdere stabiliteit wordt verkregen door de prefab betonnen binnen- en buitenwanden, liftkernen en de trappen en bordessen. “In totaal leveren we voor dit project circa 2.500 m2 aan wanden en liftkernen en zestien stuks verschillende trappen en bordessen in prefab beton”, zegt De Man. Ook de vloeren voor het Amsterdamse datacenter komen uit de fabriek van Preco in Apeldoorn. “We produceren ruim 20.000 m2 aan kanaalplaten in twee diktes: 400 en 265 mm. De 400 mm kanaalplaten zijn voor de eerste verdieping, de 265 mm voor het dak.”

Na een intensief voorbereidingstraject is Preco eind november vorig jaar gestart met de productie van de prefab betonelementen. “De doorlooptijd van het totale project is voor ons een week of twintig, waarbij we de elementen gefaseerd uitleveren. Eind februari 2024 zijn er 25 vrachten aan kanaalplaten uitgeleverd, begin maart weer tien vrachten met wanden, en zo gaat dat ‘treintje’ door tot de laatste productierun medio mei.”

De bouw van AMS11 is voor Preco één van de eerste opdrachten van het Ierse Mercury, maar blijkbaar bevalt de samenwerking aan beide kanten want inmiddels heeft de totaalleverancier van prefab betonelementen alweer een aantal nieuwe projecten in opdracht. “We zijn gewend aan het ‘op afstand’ digitaal afstemmen en dat bevalt goed”, erkent De Man. “De professionaliteit van Mercury komt bovendien overeen met de gestructureerde wijze van produceren en leveren van Preco. Momenteel zijn we bezig met het definitief maken van het tekenwerk van de trappen en bordessen, zodat we de mallen kunnen bestellen en de elementen zo snel mogelijk kunnen produceren, leveren en plaatsen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details