De MBS Groep viert driedubbel feest. Ze is namelijk recent met een uitmuntende MKI-score opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Daarnaast heeft ze haar gloednieuwe betoncentrale in Alphen aan den Rijn in gebruik kunnen nemen en als kers op de taart ontving ze ook nog het CSC Zilver-certificaat voor haar locatie in Soest. De specialist in prefab beton besloot de voormalige betoncentrale in Vianen op te splitsen in twee productielocaties. De zichtbetonfabriek in Soest concentreert zich met name op de productie van trappen, bordessen, balkons, galerijen en andere speciale producten, terwijl de focus in Alphen aan den Rijn ligt bij constructief beton voor de woning-, hoog- en utiliteitsbouw.
David Bouter, directeur van de laatstgenoemde locatie, legt uit waarom voor deze opsplitsing is gekozen: “Hier in Alphen aan den Rijn zitten we centraal ten opzichte van onze klanten, die zich merendeels in de Randstad bevinden. We zien nu al dat we daardoor veel minder transportbewegingen en dus kilometers maken, wat past bij onze doelstelling om zo duurzaam mogelijk te werken. Aangezien de productie en afwerking van het zichtwerk een andere benadering vereist dan die van het zogenoemde grijze betonwerk, wilden we deze werkzaamheden opsplitsen.”
De MBS Groep kiest bewust voor een eigen betoncentrale. “Dit heeft als voordeel dat we ons eigen mengsel kunnen maken en duurzamer kunnen werken. We maken bijvoorbeeld gebruik van seculair materiaal zoals betongranulaat. Dat is gerecycled betonpuin. Ook zijn we beter in staat om milieuvriendelijkere alternatieven voor cement toe te passen. Cement is immers de grootste boosdoener qua CO2-uitstoot. Daarom proberen we dit aandeel te verlagen door gebruik te maken van cementvervangers. We zijn continu bezig om hiermee te testen en experimenteren. Bovendien biedt een eigen betoncentrale ons de mogelijkheid om de grondstoffen zo duurzaam mogelijk in te kopen.”
MBS Soest heeft onlangs de CSC-Zilver certificering verworven. CSC zet zich wereldwijd in voor de verduurzaming van beton. Het certificaat geeft inzicht in de wijze waarop bedrijven verantwoord omgaan met milieuvriendelijk, maatschappelijk en economisch verantwoord ondernemen. Bouter legt uit: “Je doorloopt een heel traject om aan te tonen dat jouw bedrijfsprocessen aan de certificaateisen voldoen. Als onderneming vinden wij het belangrijk om zowel onze klanten als onze medewerkers te laten zien dat wij serieus omgaan met zaken als arbeidsomstandigheden, veiligheid en duurzaamheid.”
De milieukostenindicator (MKI) voegt alle relevante milieueffecten van een product samen tot één enkele score. Het maakt inzichtelijk in hoeverre een betonproduct duurzaam wordt geproduceerd ten opzichte van alternatieve of andere betonproducten. Hoe lager de score, hoe duurzamer het product. “Deze berekening hebben we laten uitvoeren door SGS Intron. Zij kwam tot een prachtige score, waardoor we ten opzichte van de concurrentie ontzettend goed scoren.”
Dat MBS serieus bezig is met duurzaamheid, laat ze zien met ‘De Groene Vaart’; een eigen initiatief waarbij wordt geprobeerd om te komen tot een minimale milieu-impact bij de productie en constructie van beton. Door te werken met milieubewuste steengroeven, gebruik te maken van duurzame technologieën en grondstoffen en het transport te verduurzamen, draagt ze bij aan een betere toekomst. “We zijn trots op onze inspanningen en blijven streven naar verdere verbeteringen om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren.”