Platform over beton en staal in de bouw
Prefab casco voor duurzame frietenfabriek
Het casco van de nieuwe productiefaciliteit van Aviko in Poperinge wordt grotendeels uitgevoerd in prefab beton.

Prefab casco voor duurzame frietenfabriek

Als gewaardeerd partner van Aviko, hoofdaannemer Alheembouw én de architect is Valcke Prefab Beton verantwoordelijk voor de engineering, productie, levering en plaatsing van de prefab betonstructuur en prefab gevelpanelen. “Een mooie opdracht, ook nog eens in een zeer kort tijdsbestek”, volgens projectleider Thomas Naessens.

Het project is dusdanig groot dat het meerdere percelen beslaat.

Valcke Prefab Beton is gespecialiseerd in de bouw van productiehallen, logistieke gebouwen, bedrijvencentra, winkelruimtes, kantoren en toonzalen. “In die hoedanigheid werken we al vele jaren samen met Alheembouw als onderaannemer”, zegt Naessens. “Ook het Poperingse architectenbureau Vandewynckel heeft in het verleden al regelmatig beroep gedaan op Valcke Prefab Beton voor de uitvoering van verschillende projecten. Tot slot hebben we ook alle geprefabriceerde beton-elementen geleverd en gemonteerd op de bestaande site van Aviko in Proven. We zijn dus zeker een gekende partij.”

3D-modellen

Gezien de complexiteit en omvang van de nieuwe fabriek heeft Aviko bewust gekozen om de civiele bouw vroegtijdig aan te besteden. Ook Valcke Prefab Beton kwam al snel in beeld. Veel onderdelen van de constructie zijn in prefab uitgevoerd. Naessens: “Het voordeel van het werken met prefab betonelementen is dat je op de site snel en efficiënt kunt bouwen. Daarentegen vraagt het in de voorbereiding wat meer tijd om te komen tot een goede afstemming. Vooraf moet alles bekend zijn en worden vastgelegd. Nadien wijzigingen aanbrengen, is nadelig voor de planning. Al heeft Valcke Prefab Beton wel als voordeel dat we beschikken over een eigen studie- en tekenbureau en zodoende kort op de bal kunnen spelen. We hebben daarmee alles in eigen beheer, van ontwerp tot levering. Eventuele wijzigingen kunnen we snel verwerken en toepassen op de nog niet-geproduceerde elementen. Alle elementen worden door ons studie- en tekenbureau volledig in 3D uitgetekend en doorberekend. De 3D-modellen vormen tevens de input voor de productieaansturing.”

Valcke Prefab Beton is verantwoordelijk voor de engineering, productie, levering en plaatsing van de prefab betonstructuur en prefab gevelpanelen.

Dynamische wisselwerking

Valcke Prefab Beton levert voor de nieuwe productiefaciliteit van Aviko onder meer prefab kolommen, balken, gewelven en gevelpanelen. “Kortom, de complete draagstructuur”, resumeert Naessens. “En dat voor de verschillende gebouwen. Het project is dusdanig groot dat het meerdere percelen beslaat. Alle elementen worden in onze fabriek in Vlamertinge geproduceerd, op een steenworp van de site van Aviko.” Volgens Naessens vormt de planning een behoorlijke uitdaging. “Er zat maar een beperkte tijd tussen de engineering en uitvoering. Dat vereist een dynamische wisselwerking, met name in de voorbereiding, tussen het team van Aviko, Vandewynckel, Alheembouw, het studiebureau, de installatiepartijen en wij als prefab leverancier. Maar dat heeft goed uitgepakt, zo kunnen we nu toch al voorzichtig concluderen. De kwaliteit is bovendien gegarandeerd door productie onder strenge kwaliteitsbewaking en geconditioneerde omstandigheden. Voor Valcke Prefab Beton is de nieuwe productiefaciliteit van Aviko in Poperinge in ieder geval een prachtige referentie.”   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details