01:46
12-10-2016

Prefab funderingen: sneller bouwen door totaaloplossing

Hoewel veel funderingen nog steeds op de traditionele manier worden aangelegd, is prefab in opkomst. Hierbij worden de palen en balken die de fundering vormen vooraf op maat gemaakt. Daardoor wordt bij de daadwerkelijke plaatsing veel tijd bespaard. Bijkomend voordeel is dat de arbeidsomstandigheden voor de bouwvakkers op locatie aanzienlijk verbeteren. Een win-win-situatie dus. 

“We zien een behoorlijke stijging in de vraag naar prefab funderingen”, zegt Jos van Vliet van PreFund uit Mijdrecht. “We maken op ons terrein de palen en balken in mallen op. Zo kunnen we balken tot twaalf meter lang en zestig centimeter breed leveren. Sparingen en doorvoeren ten behoeve van de riolering en nutsvoorzieningen worden mee ingestort. Ter plaatse brengen we eerst de palen aan en aansluitend de balken. Dit doen we volgens een vast legplan. De palen worden met behulp van laserapparatuur opgestort tot de exacte hoogte, zodat de begane grondvloer waterpas op de balken kan worden gelegd. De openingen waar de balken op de palen worden bevestigd, vullen we vervolgens op met mortelbeton. Daardoor staat de hele constructie ‘als een huis’. Onze prefab betonpalen en balken voldoen uiteraard aan de strengste eisen en we zijn KIWA-gecertificeerd.”

Consortium

“Ruim vijf jaar geleden hebben we met een aantal bouwcollega’s de handen ineengeslagen en gezamenlijk het consortium PreFund gevormd. We hebben een grondverzet-, hei- en wapeningsbedrijf binnen onze gelederen. Maar we zorgen ook voor palen en balken op maat en een snelle montage van alle onderdelen. We werken met een vaste constructeur, transporteur en kraanbedrijf dat de materialen voor ons op de bouwplaats precies op de juiste plek neerlegt. Op deze manier bieden we onze klanten een totaalpakket aan vanaf de grond tot aan de begane grondvloer.”

Sneller werken

Door prefab onderdelen voor de fundering te gebruiken, wordt er volgens Dolf Kooyman van PreFund veel sneller gewerkt. “We werken voor de utiliteits- en woningbouw en soms ook voor particulieren. Dan is het leuk te zien hoeveel tijdwinst je steeds weer behaalt. Als ’s ochtends de prefab funderingsbalken worden gemonteerd, ligt ’s middags de vloer er al op. Je kunt echt veel tijd en arbeidskracht besparen als je ter plaatse geen bekisting hoeft te maken, die handmatig met beton wordt afgevuld. Je kunt ook met kortere palen toe, want het ‘koppen snellen’ (het aftoppen van de betonnen paal), is niet meer nodig. En dat scheelt al snel vijftig centimeter per paal. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook directe kosten.”

Bijzondere projecten

Ook voor bijzondere projecten wordt het consortium regelmatig benaderd. Een tijdje geleden hebben de leden bijvoorbeeld geholpen bij de bouw van een huis boven het water in Loosdrecht. Toen hebben ze vanaf een boot geheid en de balken op de juiste plaats neergelegd. Vervolgens is er een prachtige woning op gebouwd. Bij een ander project, ’t Broek’ in Arnhem, werden huizen verbouwd die nog een houten achterwand hadden. Al het hout moest vervangen worden door metselwerk, maar daar was de oude fundering uiteraard niet op berekend. Die heeft PreFund aangebracht, terwijl de bewoners gewoon in hun huizen bleven. Er was beloofd dat de verbouwing van hun woning slechts een week ging duren. Mede dankzij de prefab funderingen is dat ook gelukt.

Tekst: Lilian Heijmans   Beeld: PreFund

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners