Platform over beton en staal in de bouw
Projecten

Quatuor Brussels: vier torens, één visie

In opdracht van Befimmo in de Noordwijk, één van de belangrijkste zakendistricten van Brussel, bouwde BESIX het complex Quatuor Brussels.

Besix1 kopiëren
Opbouw in het volle stadscentrum.

Tekst | Philip Doutreligne Beeld | BESIX

18 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het geheel omvat vier torens die met elkaar zijn verbonden en geclusterd rond een grote binnentuin. De architectuur van Jaspers-Eyers oogt bijzonder vloeiend, organisch en geraffineerd. Het project voorziet in 60.000 m² kantoorruimte, is een passiefbouw en beantwoordt aan de hoogste normen op het vlak van kwaliteit, innovatie en milieuprestaties. Het complex komt in aanmerking voor de certificatie BREEAM ‘Outstanding’. De totale investering voor het project werd begroot op 150 miljoen euro.

De imposante beton- en glasgevels.

Vier verwante torens met afgeronde vormen

Het project valt op door zijn elegante, afgeronde vormen. De vier torens zien er nagenoeg identiek uit, maar variëren in hoogte van 5 tot 18 verdiepingen. Behalve 60.000 m² kantoorruimte zullen de gebruikers van Quatuor ook vergaderzalen, een cultureel centrum, restaurants en cafés, ruimten voor coworking, een fitnesszaal en een bankfiliaal ter beschikking hebben. De parkings bieden plaats aan 300 fietsen en ondergronds aan 314 voertuigen. 30% van de parkeerplaatsen beschikt over een oplaadpaal voor elektrische voertuigen. Vóór de eigenlijke bouw van het complex waren er eerst delicate en complexe ingrepen nodig, zoals de zware structurele sloop van de Noordbuilding met 40.000 m² kantoorruimte, het verwijderen van de funderingen en de sanering van de bodem.

Torenhoge kwaliteit, innovatie en duurzaamheid

Quatuor Brussels is ontworpen volgens de hoogste normen op vlak van kwaliteit, innovatie en milieuprestaties. De torens van dit passieve complex zijn uitgerust met zonnepanelen op daken en gevels, systemen voor hergebruik van hemelwater, een hoogkwalitatieve thermische isolatie en geothermische installaties voor verwarming en koeling. Het complex zal ongeveer een derde van zijn energie zelf opwekken. Daarnaast werden performante materialen gebruikt die uitsluitend uit Europa komen om de ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen.

Het complex werd speciaal ontworpen om te voldoen aan de normen van BREEAM ‘Outstanding’, een certificering die de hele levenscyclus van een gebouw in aanmerking neemt, van de bouw tot het dagelijks gebruik, en die speciale aandacht besteedt aan het comfort van de gebruikers.

Zicht op de vier torens, twee hoog en twee lager.

Snelle en betrouwbare constructiemethodes

Fabian Sinapi, projectverantwoordelijke bij BESIX: “Voor dit project werkten we met een constructie van ter plaatse gestorte vloerplaten en kolommen. Er werd veelvuldig gebruik gemaakt van nagespannen beton omwille van de relatief dunne vloerplaten van gemiddeld slechts 25 cm dik. De twee hoogste torens werden opgebouwd rond een betonkern met zelfklimmende bekisting. De andere twee met nagespannen betonnen vloerplaten rond een kern van premuren. Het bouwritme lag hoog, om de 6 dagen moest een nieuwe verdieping af zijn bij de hoogste toren. Het gelijktijdig opbouwen van de 4 torens in volle stadscentrum zorgde voor de nodige uitdagingen op logistiek vlak. Het project liep enige vertraging op, enerzijds door plots opduikende problemen met de ondergrond en funderingen en anderzijds door de coronapandemie. Hiermee wordt de oplevering van het project verschoven tot het eerste semester van 2021. Om de omvang van het project te illustreren: er zitten 36.000 m³ beton in verwerkt, 145.000 m² bekisting, 2.000 m² premuren, 3.000 ton staal (passief) en 335 ton nagespannen staal.”

BESIX is een multidisciplinaire bouwgroep met meer dan 100 jaar ervaring en een sterke internationale uitstraling. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende realisaties tot op heden is de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld.   


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%