Na voltooiing zijn de saaie kantoren omgevormd tot sprankelende appartementen.

01:31
11-02-2020

Renovatie van de Antwerp Tower

De verandering van een typisch jaren ’70 kantoorpand naar een hypermoderne woontoren

In 1907 werd in Antwerpen een nieuw operahuis voltooid in de in die tijd modieuze Beaux-Arts stijl. De Vlaamse Opera, zoals het gebouw momenteel wordt genoemd, is gelegen op 300 meter van het Centraal Station, dat in 1909 werd voltooid. De meest directe route tussen deze twee gebouwen voor auto’s, trams en voetgangers is een boulevard, de zogenoemde Keyserlei. Deze boulevard is één van drukste straten in de stad en geeft vanaf het station direct toegang tot het stadscentrum.

De volledige gevel wordt vervangen.

 

De Antwerpen Tower, voltooid in 1974, was een gebouw dat bestond uit kantoortorens voor internationale bedrijven. Unilever was lange tijd één van belangrijkste huurders, maar in de loop der jaren fluctueerde de bezettingsgraad met in de jaren ’90 een definitieve, gestage daling. Begin 21e eeuw voldeed het onderste gedeelte nog als woningbouw, terwijl het dak een populaire plek was voor een tijdelijk dakterras. In 2012 werd de Antwerp Tower verkocht aan een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het herontwikkelen van bestaande gebouwen, met de bedoeling er een woontoren van te maken. De Antwerp Tower was oorspronkelijk 87 meter hoog en bestond uit een vierkant gevormde basis van enkele verdiepingen. Daarop staat de toren, waarvan de plattegrond de vorm heeft van een marquise diamant. Dit zal ook zo blijven. Door de renovatie zal de Antwerp Tower een nieuwe hoogte krijgen van iets meer dan 100 meter, waarmee de toren het op één na hoogste gebouw wordt in de stad, na de Kathedraal Van Onze Vrouw die dateert uit het midden van de 16e eeuw en een hoogte heeft van 127 meter. Behalve dat de toren hoger wordt, wordt ook de basis met 10 meter verbreed.

Na voltooiing zal de plint bestaan uit detailhandel, restaurants en kantoorruimte, terwijl de toren zelf plaats zal bieden aan 240 appartementen. In ieder appartement zal een loggia worden opgenomen. De gevel wordt afgewerkt met op maat gemaakte, gepolijste betonnen onderdelen die in sommige gevallen zelfs 9 meter lang zullen zijn. In tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw met zijn goudkleurige, reflecterende ramen, zal in de nieuwe situatie de toren transparante, niet gekleurde en niet spiegelende ramen krijgen, die veel groter zullen zijn en zonder tussenstijl. De hoofdingang voor bewoners is aangrenzend aan de Vlaamse Opera.  Bij binnenkomst kom je in de lobby die ingericht wordt met meer dan genoeg zitjes. Verder komen er een kantoor voor de concierge, winkels, kantoren, een dakterras en een ondergrondse parkeergarage voor 214 auto’s en 700 fietsen. Samen met de opening van het gerenoveerde station van de premetro bij de Opera zal dit gebied van Antwerpen weer herboren zijn.   

De Toren wordt niet alleen gerenoveerd maar ook uitgebreid.

 

Tekst | Wiel Arets Architects Beeld | Jan Bitter

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners