3D vakwerkkolommen

created by dji camera

02:23
21-09-2018

Revolutionaire brandwerende coating voor 3D vakwerkkolommen in Lelystad

Op Lelystad Airport Businesspark (LAB) wordt druk gebouwd aan het nieuwe distributiecentrum van het Spaanse Inditex, één van de grootste moderetailers ter wereld. Het pand, het eerste DC van Inditex buiten Spanje, wordt gerealiseerd volgens de hoogste duurzaamheidsstandaarden teneinde het LEED Gold-certificaat te verkrijgen. Om dit te bereiken, maakt Inditex onder meer gebruik van verantwoord verkregen en gerecycled materiaal. Daarnaast wordt tijdens het bouwproces hoog ingezet op het hergebruiken van afval. Het nieuwe distributiecentrum wordt conform planning in 2019 opgeleverd. 

Kampstaal Staalbouw uit Emmeloord kreeg van Inditex de opdracht om een deel van de hoofdstaalconstructie van het nieuwe DC te leveren. “Het gaat hierbij om 87 stalen 3D vakwerkkolommen met een totaalvolume van 832 ton”, aldus productiemanager Guido Kwakkel namens het Emmeloordse bedrijf, dat gespecialiseerd is in het fabriceren van ingewikkelde staalconstructies en uitdagende utiliteitsbouwwerken. “Een opdracht die de nodige uitdagingen én leermomenten met zich meebrengt, zowel productietechnisch als in logistiek opzicht. De vervaardiging van 3D vakwerkkolommen is in alle opzichten een totaal ander verhaal dan het produceren van een tweedimensionale variant. Zeker in dit geval. Je praat hier over een zeer grootschalig project met een bijzondere constructietechnische invulling. Het was in de beginfase dan ook even zoeken naar een juiste aanpak om aan de eisen van de opdrachtgever te voldoen. We dienden vijf kolommen per week te maken. Mede dankzij onze ruime capaciteit, de aanwezige productiefaciliteiten en het meedenkend vermogen van onze mensen op de werkvloer ligt dat aantal nu op acht à negen stuks per week. Een score waarmee we natuurlijk zeer content zijn.”

3D vakwerkkolommen

Challenge
Op dit moment is de productie van de door Kampstaal te leveren 3D vakwerkkolommen (afmetingen 29x2x1 meter en 29x2x2 meter) in volle gang. Begin augustus 2018 moet de klus met succes zijn geklaard. “De vervaardigde kolommen worden ter afwerking door ons in tweetallen naar onze partner Van Merksteijn Staalcoating in Raalte getransporteerd”, zegt Kwakkel. “Ook dat is vanwege de enorme afmetingen en het volume van de elementen een geweldige logistieke challenge. Wanneer de kolommen ‘s morgens via speciaal wegtransport vóór 6.00 uur zijn afgeleverd, worden ze vervolgens door Van Merksteijn gestraald en voorzien van een brandwerende coating. Nadat wij onze lading hebben gelost, takelen we twee bewerkte kolommen op de vrachtwagen en rijden we door naar de bouwlocatie in Lelystad. Daar worden ze door de staalbouwer nog dezelfde dag opgebouwd.”

3D vakwerkkolommen

Primeur
De door Kampstaal Staalbouw gefabriceerde vakwerkkolommen worden door Van Merk­steijn Staalcoating in verschillende fasen voorzien van een hoogwaardige en bovendien hagelnieuwe brandwerende coating. “Het gaat hierbij om de Sika Unitherm Platinum 30, een 100 procent epoxy brandwerende laag die het gebouw in het geval van brand gedurende 30 minuten beschermt en overeind houdt”, zegt commercieel directeur Jan-Bart van Merksteijn namens het bedrijf, dat behoort tot de toonaangevende staalcoatingsbedrijven van ons land. “Dit recent door Sika ontwikkelde product is als variant op de reeds bestaande Sika Unitherm Platinum tijdens dit project voor de eerste keer in de praktijk toegepast. Het zal op korte termijn zijn officiële marktintroductie beleven.”

Strakke look
Wanneer dat het geval is, zullen ook de vele voordelen van het unieke systeem in volle glorie zichtbaar worden. Want net als de Sika Unitherm Platinum rekent ook deze nieuwe vinding af met de traditionele ongemakken rondom het aanbrengen van een brandwerende beschermingslaag. “Omdat de coating zeer hard is, is de kans op beschadiging tijdens transport en montage zowat nihil”, aldus Van Merksteijn. “Verder kan hij in één keer worden opgebracht en is de droogtijd met 24 uur uiterst kort. Besparingen in kosten én tijd gaan met deze oplossing dus hand-in-hand. Daar komt bij dat de nieuwe Sika Unitherm Platinum 30 aanzienlijk minder vezels bevat dan zijn voorganger. En dat vertaalt zich in een nóg strakker en perfecter eindresultaat.”

3D vakwerkkolommen

Beloning
De voordelen van de nieuwe coating uit de Van Merksteijn-keuken staan garant voor een mooi vervolg, zo meent de commercieel directeur. Het eerste succes is middels de samenwerking met Kampstaal in ieder geval al geboekt. “Het co-productieschap is een geslaagd een-tweetje tussen twee ervaren specialisten, waarbij de expertise, innovatiedrift en capaciteiten van beide bedrijven optimaal worden benut”, zegt Van Merksteijn. “Het feit dat we elkaar in een dergelijk grootschalig project hebben gevonden, ieder vanuit de eigen specifieke kennis en kunde, is veelbelovend en biedt prachtige kansen voor de toekomst.”    

Tekst | Chris Elbers   Beeld | David Vallina Fernández – Almacenes y Espacios Industriales S.L.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

Architectonische fietsbrugNationale Staalbouwdag 2018