Platform over beton en staal in de bouw
Revolutionaire ontwikkelingen in betonversterking

Revolutionaire ontwikkelingen in betonversterking

Kunststof wapening, zo sterk als staal

Was wapeningsstaal tot voor kort hét middel om de sterkte van beton te vergroten, nu blijkt dat met kunststof vezels hetzelfde resultaat kan worden bereikt. De voordelen zijn groot. Kunststofvezels zijn aanzienlijk goedkoper dan staal en maken het beton – behalve sterk – ook duurzaam en innovatief.

Dutch Fiber Trading

Een toonaangevende firma op dit gebied is FORTA Corporation USA. Het innovatieve bedrijf bracht verschillende synthetische vezels bij elkaar, bundelde deze op een specifieke manier en had hiermee een revolutionair versterkingsmateriaal in handen. Zij gaf het de naam ‘Forta-Ferro’, wat ‘zo sterk als staal’ betekent. Forta-Ferro blijkt het perfecte alternatief voor wapeningstaal en zorgt er tegelijkertijd voor dat de constructiekosten van gebouwen sterk worden gereduceerd.

Gedraaide bundelstructuur

Forta-Ferro Fibre is een macro/structurele, in kleur gemengde synthetische vezel, gemaakt van ‘copolymeer’, ook wel bekend als ‘polypropyleen’. Het materiaal bestaat uit een ineen gedraaid mengsel van niet-fibrillerende mono-filamenten en fibrillerende netwerkvezels, waardoor het een hoge treksterkte heeft. Binnen de gedraaide bundelstructuur hebben alle materialen hun eigen taak. Zo biedt het monofilament bescherming en voorkomen de netvormige polypropyleenvezels dat het materiaal breekt. Hiermee heeft Forta-Ferro alle kwaliteiten in huis om het wapeningsstaal ter versterking van beton te vervangen waar het kan.

Structuurversterking

Dutch Fiber Trading

“Het materiaal biedt revolutionaire voordelen”, vertelt Henk Hilverink van Dutch Fiber Trading. “Forta-Ferro-vezels werden al gebruikt om de krimp van kunststof te verminderen. Nu wordt deze kwaliteit ingezet om krimpbarsten in beton te voorkomen. Forta-Ferro maakt beton sterk. Daarbij is het materiaal niet corrosief, waardoor de levensduur van betonconstructies langer wordt. En dankzij de driedimensionale dekking van de wapening versterkt het de structuur van het beton van binnenuit.”

Gebruikersvriendelijk

De kunststof wapening verhoogt de treksterkte van het beton, waardoor het bestand is tegen zware belastingen. Het materiaal kan met minimale mankracht worden geproduceerd. Het kan in kortere tijd worden geleverd. Het kan op meerdere manieren worden gedoseerd in de betoncentrale en in de mobile mixer op locatie. De vezels zijn niet-magnetisch en ten slotte ook nog gebruiksvriendelijk. Met deze hoogstaande kwaliteiten staat Forta-Ferro garant voor grote besparingen in de bouwwereld. 

Bewezen resultaten

Om de kracht van Forta-Ferro te bewijzen, zijn prefab constructies met behulp van vacuümtesten blootgesteld aan extreem zware belastingen. Deze testen toonden aan dat Forta-Ferro-vezels uitstekend werken voor prefab constructies. Niet voor niets wordt steeds vaker gekozen voor Forta-Ferro als versterkend materiaal voor septic tanks, mangaten, bedrijfsvloeren, de agrarische sector en andere prefab elementen. Ook bij deze toepassingen zorgt Forta-Ferro voor een flinke besparing.

Toepassing

Meer en meer zien we dat Forta-Ferro-vezels hun weg vinden naar de utiliteitsbouw. Ook hier zorgt de toepassing van het materiaal voor een vermindering van wapeningsstaal.
Denk hierbij maar aan de versterking van brugdekken, commerciële en industriële vloeren, betonwegen, fietspaden (White Topping), vliegvelden, verzorgingsplaatsen, lijnvormige constructies en openbaar vervoer. We zien Forta-Ferro oprukken in spuitbetonwerken, zoals zwembaden, hellingen, tunnelbekledingen, rotswanden en waterlandschappen.

Dutch Fiber Trading is exclusief distributeur en voorraadhouder voor de Benelux en Nederlandse Antillen, ook verzorgt zij kosteloos ontwerp en calculatie voor projecten.   

Tekst | Liliane Verwoolde    Beeld | FORTA Corporation USA

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details