Platform over beton en staal in de bouw
Rijkswaterstaat tekent DigiDealGO: ambities voor digitalisering in de bouw vastgelegd

Rijkswaterstaat tekent DigiDealGO: ambities voor digitalisering in de bouw vastgelegd

Samen. Slimmer. Sneller. Dat zijn de sleutelbegrippen van de ‘DigiDeal voor de Gebouwde Omgeving’ (DigiDealGO). Tijdens de werkconferentie ‘Twee jaar Bouwagenda’, 11 april 2019 in Den Haag, werd de deal bekrachtigd door Rijkswaterstaat en ruim 30 andere bouworganisaties. Hiermee committeren partijen zich aan de gezamenlijke ambities, doelen en aanpak voor verdere digitalisering van de bouwsector.

In de DigiDealGO worden sectorbrede afspraken gemaakt over de uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw. Essentie van de aanpak is dat gebruik wordt gemaakt van al bestaande en toekomstige digitaliseringsinitiatieven in de sector. De DigiDealGO is gericht op het aanbrengen van overzicht en samenhang in de vorm van zogenoemde versnellingsprojecten.

Vloeiende uitwisseling
‘Veel partijen in de bouwketen investeren al jaren in digitalisering. Waar zij steeds meer tegen aan lopen is de onmogelijkheid om data in de keten uit te wisselen. De DigiDealGO gaat dat mogelijk maken. Met afspraken over standaarden kunnen opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheid initiatieven ontwikkelen om de vloeiende uitwisseling van bestaande data mogelijk te maken. Daarmee geven we een impuls aan slimme en innovatieve oplossingen in onze sector’, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Afspraken nodig voor Verjongen, Vernieuwen en Verduurzamen
Voor Rijkswaterstaat zijn deze afspraken over digitalisering en informatisering nodig om invulling te geven aan de opgave Verjongen, Vernieuwen en Verduurzamen. Maaike Beerepoot (programmamanager AIRBIM) is betrokken bij de totstandkoming van DigiDealGo: ‘Verdere digitalisering en informatisering zijn noodzakelijk om als Rijkswaterstaat sneller, beter en goedkoper te kunnen bouwen en ook circulair bouwen mogelijk te maken. Zonder een goede uitwisseling van data en informatie gedurende de totale levensduur van de infrastructuur wordt de renovatie en onderhoud van ons areaal een zeer lastige opgave.’

Meer informatie DigiDealGODe ambities en doelen van de DigiDealGO zijn te vinden op de website DigiDealGO.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details