staalbouwdag
01:15
11-02-2017

Rob Roef: ‘Mensen maken het verschil, ook bij het gebruik van BIM’

Op de Nationale Staalbouwdag werden actuele ontwikkelingen op het gebied van BIM toegelicht. Van de themasessie ‘BIM (staal)bouwbreed’ was Rob Roef, commercieel directeur bij Construsoft in Zevenaar en vice-voorzitter van buildingSMART Benelux, themavoorzitter.

“De ontwikkelingen op het gebied van BIM in de staalbranche gaan razendsnel, net als in andere sectoren trouwens”, vertelt Roef. “Dat zie je bijvoorbeeld met de adoptie van software voor samenwerken. Naast het gebruik om met software gebouwen en infrastructuur te ontwerpen, zie je nu ook koppelingen ontstaan met de cloud en Mixted Reality. Zoals met Trimble Connect en de Microsoft Hololens.” Door de directe koppeling met BIM kun je met deze transparante bril virtueel via een hologram een bouwwerk onderzoeken, dat er nog niet is. Zo kun je precies zien waar constructies, verbindingen en installaties elkaar mogelijk raken. Omdat dit via de cloud gebeurt, hoeven projectdeelnemers niet op dezelfde locatie te zijn. Dit is een uitermate praktisch hulpmiddel om faalkosten door verkeerde engineering terug te dringen. “Op dit moment werken we met de eerste versies, maar we verwachten dat de eerste bouwbedrijven er snel mee aan de slag gaan”, aldus Roef.

De menselijke factor
Gelukkig wordt er wereldwijd, onder auspiciën van buildingSMART, ontwikkeld aan de verdere standaardisering van uitwisseling via BIM door gebruik van een open standaard, IFC genoemd. In zijn eigen inleiding deed Roef een oproep om de sector meer aan te laten sluiten bij building­SMART. Samenwerking tussen mensen in combinatie met de inzet van productieverhogende technieken is erg belangrijk. Dat bleek onder andere ook uit het verhaal van Ronald Geijsen, senior staalconstructeur bij Movares en Sjoerd Mangnus, BIM-manager bij Heijmans over de ontwikkeling en bouw van de Amaliabrug. Deze beweegbare brug ligt over de Gouwe in een parallelle wegverbinding bij de A12 bij Gouda en is volledig ontworpen met BIM. Dat onderlinge samenwerking een belangrijke bijdrage levert aan het welslagen van het project, bleek ook uit het verhaal van Johan Galjaard, senior adviseur/partner bij ABT, over de inzet van BIM bij het ontwerp van CineMec in Nijmegen. Galjaard toonde aan dat in het hele traject mensen echt het verschil maakten. Mensen die het in een traditioneel ontwerpproces vaak niet met elkaar eens konden worden, kwamen hier tot mooie oplossingen.

Tekst: Lilian Heijmans     Beeld: Wouter Eijgelsheim Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

beton en staalbouw partners

staalbouwdagbim