01:30
03-09-2015

Robuuste staalconstructie ondersteunt 16 silo’s Tiense Suikerraffinaderij

Midden 2014 besloot de Tiense Suikerraffinaderij te investeren in een nieuw procesgebouw voor de verwerking en opslag van suiker. De professionele en ervaren engineeringsafdeling van ASK Romein bekeek tot in detail alle mogelijke variaties en optimalisaties en gaf aan deze opdracht een functionele, efficiënte en kostenbesparende uitwerking. ASK Romein werd vervolgens geselecteerd als hoofdaannemer en werd verantwoordelijk gesteld voor het ontwerp, de engineering en de realisatie on site.

Het fabrieksgebouw bestaat uit drie delen: een hoogbouw, een middenbouw en een laagbouw. De hoogbouw geeft ruimte aan vijf silo’s van 750 ton, drie silo’s van 250 ton en acht silo’s van 80 ton. Hierin zal de kristalsuiker van Tienen bewaard worden alvorens het verwerkingsproces start. In het middengedeelte komen zes silo’s van 80 ton, acht silo’s van 45 ton en één silo van 85 ton. Deze zullen zorgen voor de verwerking van de Tiense suiker, die uiteindelijk als afgewerkt product – de parelsuiker – in het laagbouwgedeelte gestockeerd zal worden. Een indrukwekkend plaatje, de Tiense Suikerfabriek beschikt namelijk over de modernste silo’s ter wereld.

Grote drukkrachten in kolommen
ASK Romein ontwerpt, engineert en bouwt vanuit drie vestigingen, in Malle, Roosendaal en Vlissingen. Samen maken ze zo’n omzet van 100 miljoen euro. Het bedrijf heeft de naam betrouwbaar, dynamisch, innovatief en proactief te zijn. Het onderscheidend karakter ligt in transparante offertes en afspraken, goede projectuitvoering, geavanceerde technologieën en een punctuele administratie. Ivan Vinck, gedelegeerd bestuurder bij staal- en totaalbouwer ASK Romein, verduidelijkt de efficiënte werkwijze van het bedrijf binnen het project te Tienen: “Het gewicht van de indrukwekkende silo’s en de onderliggende vloeren veroorzaakt grote drukkrachten in de kolommen. Om de dragende constructie uiterst stabiel te houden, hebben we bij de middenkolommen gekozen voor kruiskolommen van HEB700 in S355. Deze zorgen voor stabiliteit in twee richtingen. Voor de buitenkolommen bleek het voordeliger en interessanter om te werken met een hogere staalkwaliteit (S460).”

Bruggen
“De drie procesdelen – hoog-, midden- en laagbouw – worden met bestaande structuren verbonden door middel van bruggen, waarin transportbanden komen voor de suiker. Brug 1 wordt gemonteerd op niveau 36 meter en geeft aansluiting op een bestaande ronde toren. De brug wordt in zijn geheel samengesteld en vanuit de vestiging van ASK Romein in Malle naar de werf in Tienen getransporteerd. Brug 2 en 3 fungeren als verbindingspunt tussen het bestaande gebouw en de middenbouw, met een overspanning van veertig meter. Brug 4 komt als verbinding tussen de hoogbouw en de bestaande horizontale silo’s.”

De hoofdconstructie die geleverd en gemonteerd wordt door ASK Romein bestaat uit ca. 1.500 ton staal. Ook de fundering, de vloeren, de laadkades, de dak- en gevelbekleding worden gerealiseerd door het bedrijf. Mede dankzij een geïntegreerde samenwerking over de vestiging heen zal het project medio oktober 2015 door ASK Romein opgeleverd worden.

beton en staalbouw partners