01:43
01-09-2015

Romeinse Rijk komt tot leven in Castellum Hoge Woerd

De gemeente Utrecht laat een tweeduizend jaar oude Romeinse vestiging herleven in Leidsche Rijn. Bezoekers kunnen in Castellum Hoge Woerd archeologische vondsten bekijken zoals een schip dat in 2003 is opgegraven. Zowel de ommuring als de loopbrug naar de expositieruimte kregen een polyurea hotspray coating. Krimpex Coating Systems realiseerde deze tot 300% rekbare beschermlaag, die functioneert als waterdichte bedekking én loopvlak. Deze toplaag werd met een spuitpistool aangebracht en hechtte in slechts enkele seconden op de onderlaag.

Castellum Hoge Woerd bestaat uit een beloopbare omwalling, een binnenterrein en een hoofdgebouw met theater, museum en horeca. De nieuwbouw is uitgevoerd door WBC Aannemingsbedrijf BV. Dit bouwbedrijf gaf Krimpex Coating Systems de opdracht voor het aanbrengen van de polyurea hotspray coating op de omloop en de loopbrug naar de expeditieruimte. Prokol.nl leverde de grondstoffen van de oersterke coating. De applicatie van de hotspray verliep in fasen, omdat de bouw van het Castellum in fasen is uitgevoerd.

Applicatie in seconden
“Polyurea is een hoogreactieve 2-componenten coating met een razendsnelle uitharding, die wordt verspoten met speciale hoge druk spuitapparatuur”, zegt bedrijfsleider Kees Kwakernaak namens Krimpex Coating Systems. “De componenten worden op locatie verwarmd tot ongeveer 70˚ Celsius en vervolgens net buiten de spuitkop gemengd. De neerslaande nevel hecht zich binnen enkele seconden aan de oppervlakten van de omloop en de luchtbrug. Door dit proces vier keer te herhalen, maakten we een laag met een dikte van circa drie millimeter op de omloop en loopbrug van het Castellum. Bij elkaar hebben we 1.850 m² vloeroppervlak voorzien van de polyurea coating, die enorm flexibel (300% rek) en waterdicht is. Deze coating is bovendien goed beloopbaar door de grove textuur.”

Tien jaar garantie
“Polyurea hotspray is nog niet zo bekend in de Nederlandse bouw”, vervolgt bedrijfsleider Kwakernaak. “Op verzoek van de gemeente Utrecht, hebben we een verzekerde garantie van tien jaar gegeven op de werking van de coating van het Castellum. Een toezichthouder liep daarom tijdens de uitvoering mee en controleerde telkens de laagdikte. Daarna volgde nog een eindinspectie.”

Ruim toepassingsgebied
Krimpex Coating Systems bestaat bijna tien jaar. Het bedrijf uit Krimpen aan den IJssel deed veel ervaring op met uiteenlopende projecten in binnen- en buitenland en beschikt over een mobiele unit om de polyurea coating op locatie aan te brengen. Kwakernaak: “De chemische en mechanische eigenschappen van polyurea coatings liggen, in vergelijking met de meeste andere coatings, op een hoog niveau en laten een ruim toepassingsgebied toe. Polyurea hotspray is harder dan epoxy, taaier dan polyester en duurzamer dan Inox. De coating kan op nagenoeg alle materialen worden gespoten, waaronder aluminium, beton, staal, hout, polyester, abs en polyurethaan. De hotspray coating verwerken we bijvoorbeeld in auto’s, schepen, zwembaden, rioolbuizen, platforms, decorbouw en interieurbouw. De meest complexe vormen kunnen overlaagd worden en toepassingen zijn haast oneindig. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook denken aan speciale projecten, zoals huisjes van gecoat karton die als bouwpakket richting ontwikkelingslanden worden gestuurd.”

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen Foto: Krimpex Coating Systems

Bouwinfo
OPDRACHT Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidse Rijn Utrecht
DIRECTIE Gemeente Utrecht, Utrechtse Vastgoed Organisatie Vastgoedrealisatie
ONTWERP Skets architectuurstudio, Groningen
UITVOERING WBC Aannemingsbedrijf BV, Winterswijk
POLYUREA COATING Krimpex Coating Systems, Krimpen aan den IJssel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Castellum Hoge Woerd , project

beton en staalbouw partners